18 juni 2012

Gideons ring av Carin Gerhardsen...

Den cliffhanger som avslutar Helgonet plockar Carin Gerhardsen snyggt upp i den femte delen i Hammarbyserien Gideons ring. Den 18-åriga Veronica hittas naken utanför pianoteknikern John Gideons lägenhetsdörr. Hon svarar inte på tilltal och den verkar inte som om John Gideon är hemma för ingen öppnar när man ringer på. Veronica tas till sjukhus och det ska snart visa sig att hon blivit våldtagen.

Hammarbypolisen står inför ett fall som de inte får någon rätsida på. Varför vill Veronica inte berätta och var finns John Gideon, vars rykte inte verkar vara helt fläckfritt då grannarna vittnar om en strid ström av unga tjejer som passerat hans lägenhetsdörr. Ju mer polisteamet nystar desto mer frågande står de. Oundvikligt kommer man närmare och närmare den våldtäktsring där högt uppstående samhällmedborgare figurerar. Det är nu Gerhardsen skickligt knyter ihop föregående historier på ett alldelses utmärkt sätt med det fall som Hammarbypolisen har på sitt bord. Jag gillar greppet att låta ett sidospår följa med i flera av böckerna. För att inte berätta för mycket och förta er läsning så lämnar jag det där.

Men som sig bör i en välskriven deckare tar det sin tid innan jag får upplösningen. Gerhardsen slänger ut krokar både här och där och det tar till de sista sidorna innnan jag vet hur det hela hänger ihop. Det är snyggt och välskrivet. En både tragisk och hemsk historia uppdagas där många människor är inblandade. Carin Gerhardsens styrka är att på ett trovärdigt sätt porträttera vanliga människor, gestalta det mörka och svåra med medmänslighet och värme trots det dystra budskap och den utsatthet som finns mellan boksidorna.

Jag ler igenkännande och dras direkt med i fortsättningen om Hammarbypolisens karaktärer med Conny Sjöberg i spetsen. Hur de utvecklas och blir till fortsatt tydliga och levande personer. Extra trevligt är att både Hedvig Gerdin och Odd Andersson (som introducerades i Helgonet) får utrymme. Två karaktärer som lyfter berättelsen och  jag ser fram emot att få läsa mera om dem.

Med Gideons ring är Carin Gerhardsen tillbaka med ännu en stark och välskriven deckare och ett bevis på att hon inte tänker kliva ner från deckartronen. Mitt tips är att läsa Hammarbyserien i följd även om böckerna är fristående. Jag är säker på att behållningen blir så mycket större då.


Det finns mera på bloggen här och här om Hammarbyserien.

med näsan i en bok och Läsa och Lyssna har också bloggat om Gideons ring.

Norstedts 2012 / recensionexemplar

2 kommentarer:

 1. Lotta Jansson18 juni 2012 22:23

  o, den var bra! Håller med om att de ska läsas i följd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaa visst :) Ja ordningen är viktigt för handlingen.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...