14 april 2011

Askungar ger mersmak...

Det blev lite sent igår. När klockan ringde imorse så ville jag egentligen vända på mig och somna om. För igår kväll kunde jag inte sluta läsa förrän jag hade läst ut Askungar av Kristina Ohlsson. Nu är jag fast, min nya favorit bland deckarförfattarna är helt klart Kristina Ohlsson. När jag läste boken kom jag in i det där stadiet när man bara "måste läsa en sida till och en sida till..." ni vet.

Fredrika Bergman jobbar som civil utredare tillsammans med den beryktade kommissarien Alex Recht och den stöddige kriminalinspektören Peder Rydh. Stundtals har hon det riktigt kämpigt bland poliserna, som den enda med akademisk bakgrund. Handlingen tar sin början med att en liten flicka försvinner från ett X2000-tåg på Stockholms central. Nu börjar letandet efter flickan som är spårlöst försvunnen, en kuslig och ohygglig historia börjar växa fram.

Det är alltid tungt att läsa om när barn på det ena eller andra sättet är inblandade men Kristina Ohlsson för läsaren framåt med varsam hand. Hon har också förmågan att på ett naturligt sätt ge sina karaktärerna liv och mänskliga drag. Oavsett om det är en man eller kvinna hon porträtterar så gör hon det skickligt. Men hon låter inte karaktärernas privatliv ta över historien även om det hela tiden finns med som en röd tråd.

Ja, jag gillar det mänskliga som träder fram ur boksidorna, för visst bakom varje individ, vare sig man är brottsutredare, offer, gärningsman eller något annat så finns det ett livsöde att ta hänsyn till. Det förmedlar Kristina Ohlsson trovärdigt.

Nu har jag ju sådan tur att den andra boken i serien, Tusenskönor finns som pocket och den tredje boken Änglavakter har precis getts ut. Jag tänker fortsätta följa Fredrika Bergman och de manliga kollegorna hos Stockholmspolisen. Det tycker jag du också ska göra!

13 kommentarer:

 1. Kristina Ohlsson är en favorit även hos mig även om jag tycker att Änglavakter har vissa brister.

  Ska bli spännande att följa ditt fortsatta läsande om Fredrika och gänget. Jag för min del får tålmodigt vänta på bok nummer fyra ...

  SvaraRadera
 2. Ja det får bli att läsa de följande fort :)

  SvaraRadera
 3. Nu har jag snurrat runt på din blogg men jag hittar inte någon information om man kan prenumerera på dina inlägg ... är jag blind eller har du inte den funktionen "installerad".
  Gillar dig på FB gör jag dock :-)

  SvaraRadera
 4. Förresten ... på tal om Facebook! Jag har tänkt starta en sida men jag har inte riktigt förstått hur man gör. Är du villig att avslöja "hur du gjorde ...?

  En privat sida har jag redan förstås men jag vill ha en som direkt och enbart är kopplad till min blogg. Går det och i så fall hur gör man?

  SvaraRadera
 5. Hm, det där med prenumeration på inlägg måste jag kolla upp!? Kul att du gillar min sida på FB.

  Starta på FB-sidan, innan du loggat in, längst ner finns en knapp "Skapa sida" tryck där, välj "Varumärke elller produkt" välj "webbplats" på scrollisten, skriv in vad din FB-sida ska heta, sedan blir du ombedd att logga in om du har ett FB-konto redan, och det har ju du, så där är det bara att logga in och fixa till sin "sida". Sidan hänger alltså ihop med din vanliga FB-konto.

  Sedan kan du växla mellan din vanliga FB till din sida om bloggen, detta gör du under konto längst upp till höger.

  Hoppas det var något begripligt :)

  SvaraRadera
 6. Annika: nu tror jag att jag lagt till det där med prenumerationen på inlägg :)

  SvaraRadera
 7. Tack så mycket för instruktionen. Nu har jag skapat sidan men jag förstår inte hur man ska växla mellan den och min vanliga FB då jag inte hittar några ledtrådar under "konto"!?

  SvaraRadera
 8. Du behöver inte bry dig om min förra fråga för jag hittade själv det jag sökte men nu har jag ett nytt problem.

  Jag skulle lägga till en gilla knapp eller vad jag ska kalla det men jag får bara upp en på tok för stor gilla ruta där det står Facebook Platform och så gilla under?

  Hur gjorde du för att få till det här och dessutom med loggan till din sida och inte till din privata FB?

  SvaraRadera
 9. Menar du en gilla-knapp på din bloggsida?

  Jag gick in via "redigera sida" och sedan "marknadföring" och sedan "lägg till en gilla-ruta på din webbplats"

  Skriv in din URL-adress i rutan "Facebook page url" alltså URL för din sida inte din privata FB.

  På "Width" kan du ändra till önskad storlek och sedan finns det ju lite annat du kan klicka i eller klicka bort beroende på vad du vi ska synas.

  Hoppas det funkar.

  SvaraRadera
 10. Jag har inte blogger så tyvärr kan jag inte implementera dina tips till min blogg som är en installerad version av Wordpress.

  Snart ger jag upp!! :-(

  SvaraRadera
 11. Jag gillade också Askungar!

  SvaraRadera
 12. Konstigt Erika. Det var den boken jag inte hann läsa på kanarieöarna. Igår läste jag ut "En dag" och ikväll börjar jag läsa "Askungar". Hoppas jag tycker den är lika bra som du tycker. Vi brukar ha samma smak. Har inte läst någon bok av Kristina Ohlsson tidigare.

  SvaraRadera
 13. Gittan: Ja den är verkligen bra.

  Lotta: Hoppas du tycker om den, jo det stämmer vi tycker ofta lika.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...