19 augusti 2013

Inför Östergötlands bokmässa 2013: Henrik Ek...



Henrik Ek är nästa författare som presenteras inför Östergötlands bokmässa. Henrik är född 1990 och bor i Linköping. 2011 gav Henrik ut sin debutroman När landskapen susar förbi som handlar om Jonas som har kört fast i livet. Genom hela sin uppväxt har Jonas haft det jobbigt och när livet äntligen börjar vända, när han går på gymnasiet, är han med om en olycka som tar ifrån honom det enda som alltid har fungerat som ”terapi”. Han förlorar möjligheten till att sporta och träna och han ramlar ner i alla mörka platser han lämnat bakom sig. Hans vän Lina försöker att hjälpa honom men Jonas är rädd att det är försent, han är själv rädd att han inte kommer att orka ta sig igenom allting som händer och glädjen är svår att hitta. Kommer han att klara av det?


Så här berättar Henrik om bakgrunden till boken:
"Hela boken är i princip grundad i verkliga händelser. Det som inte hänt mig själv har hänt någon jag känt, och med deras tillstånd skrev jag in allt i en karaktär som jag döpte till Jonas. Man får följa Jonas och se hur han tänker, hur han känner och vad han agerar när han inte mår bra, vad händer till exempel när han får sin första riktiga panikångestattack? Det är tänkt att ge en liten insyn hos ”den osynliga” människan, personen som är tyst om hur han mår, utåtriktad och glad så att ingen annan förstår vad som händer i en och också för att man ska förstå vad olika saker sätter för spår hos en människa".
Vidare berättar Henrik:
"Jag har fått många betyg på boken, men som verkligen betyder mycket att höra. Det ena var ”När tårarna kom så brände dom verkligen.” och det andra var ”Den här boken påminde oss om en familj vi kände, om deras dotter.”  När jag har hört det så brinner jag verkligen för det här, nu vet jag att jag har gjort rätt".

1. Vad har du för anknytning till Östergötland?

Jag är född och uppväxt i Linköping, så min anknytning är väl egentligen att jag är här ifrån. Det känns dock som hemma och jag har svårt att tänka mig att bo någon annanstans utanför Östergötland, en del känner ju direkt att det inte är rätt plats, jag är nog tvärtemot och känner att mina rötter är här.

2. I år är andra året för bokmässan. Är det första gången Du är med på Östergötlands bokmässa?

Jag var med första året och ser fram emot att vara med i år igen. Det var trevligt sist.

3. Hur ser en bra skrivardag ut?

Oftast så skriver jag ju inte på dagarna, om man ska vara bokstavlig. Till och från, oftast när jag sitter och kör eller är ute och går, så får jag någon idé sådär och skriver ner lite stödord men annars så skriver jag nästan bara på nätterna. En bra natt med skrivande är när man fastnar i det så att man kollar på klockan och det har gått flera timmar utan att man märkt av det. Helst ska man ha känt så mycket när man skriver, om händelserna är känslosamma, så att man är trött bara av det.

4. Var sitter Du helst och skriver?

Om jag helst får bestämma plats att skriva på så är det hemma. Dörren till rummet stängd, även om jag är själv, runt ett eller två på natten när allt är helt mörkt utom datorskärmen och något eller ett par levande ljus. Är det vinter lämnar jag gärna fönstret på glänt lite så att en frisk kyla får komma in och mixa sig med den maxade värmen från elementet, och på sommaren får det nog vara öppet om alla utanför sover. Jag har en lista med musik som väcker någon slags känsla hos mig som får mig att komma igång, och utan att missa det kanske med triviala men inte för det mindre, ett glas med Cola som är så kall att den nästan bränner i halsen. Då är det perfekt.

5. Har du någon/några litterära förebilder?

Jag försöker att hitta någon form av inspiration i allt jag läser som jag tycker är bra. Sen om jag använder mig av det eller inte är en annan sak. Men J.K Rowling och David Eddings är nog dem jag läst flest böcker av och de har givit mycket små läror för vad man kanske kan tänka på och hur man kan använda sig av idéer. Jag har inte gått någon skrivkurs eller utbildning så den sortens inspiration är alltid bra

6. Vilka skrivtips skulle Du ge någon som ligger i startgroparna för sitt författande?

Det låter säkert väldigt vanligt, men för mig handlade det om att hitta min egna stil. Jag har skrivit boken på ett sätt som inte kanske är uppskattat hos alla och fick avslag från ett förlag inte för att innehållet var dåligt utan för att det var skrivit på ett sätt de inte gillade. Faktum är att de gillade själva storyn väldigt mycket, om man ska tro deras svarsbrev. Min bok kanske inte är en storsäljare idag men jag har ännu inte fått en enda negativ kommentar och det verkar uppskattat just hur den är skriven för att den är lätt att ta sig igenom och lätt att förhålla sig till, framförallt för ungdomar.

7. Vad kommer besökarna hitta i Din monter på bokmässan?

Jag kommer att ha med mig ett ex-antal av min bok så att möjligheten finns att köpa och om dem skulle ta slut kommer man även kunna beställa en bok av mig och därigenom få samma rabatt som alla på mässan får. Sen får vi se vad som finns med, jag försöker att variera lite varje gång jag promotar boken av olika anledningar.

8. Vad ser du fram emot/vilka förväntningar har Du på årets bokmässa?

Jag tycker mest det är kul att vara med och få prata om min bok och min hemsida. Jag hoppas på mycket folk som kommer och det skulle vara kul med mycket frågor eller konversationer med människor som är intresserade.


Fem snabba:

Favoritläsplats: i sängen eller fåtöljen hemma med musik tyst i bakgrunden.

Favoritförfattare: David Eddings eller J.K Rowling

Favoritgenre: fantasy

Ett bokminne: Oj, det finns många, men första boken om Belgarion ligger mig varmt om hjärtat, den och serien som följer har varit min tillflykt från livet många gånger om.

Ett boktips: Haha, min egen :)  Nae vars, men gillar man fantasy är Belgarionserien ett bra alternativ. Annars skulle jag nog säga Hon går genom tavlan ut ur bilden.


Vill du veta mera om Henrik Ek och hans författande och mycket mer så kika in på Henriks sida Steady Pulse



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...