26 februari 2012

Stjärnlösa nätter av Arkan Asaad...

Stjärnlösa nätter är Arkan Asaads debutroman och nu har jag lyssnat på den som ljudbok. Jag fångas direkt av denna berättelse som till viss del är självupplevd och handlar om hederskultur sett ur en ung mans synvinkel.

Den unge Amàr växer upp i Sverige i en kurdisk familj. Han har drömmar som alla unga men hans drömmar stämmer inte riktigt överens med vad hans familj och framförallt vad hans far vill med Amàrs liv.

När Amàr är nitton år reser han med sin pappa och de yngre syskonen till Irak på semester. En resa som Amàr sett fram emot länge. Att återigen få träffa sin älskade farmor och sin kusin Amina, som står honom nära precis som en syster. Men snart står det klart att resans syfte inte är samvaro och gemenskap med faderns släkt utan det finns en annan tanke med resan. Amàr ska giftas bort med sin kusin Amina.

Nu börjar en mardrömslik tillvaro för de inblandade. För Amàr som mot sin vilja till slut går med på att gifta sig med Amina och ta henne till Sverige och ordna uppehållstillstånd, för Amina som ung och ensam får vänta på ett uppehållstillstånd och dessutom i ett främmande land, Syrien.

Det är lätt att hänga med i bokens tempo när Arkan Asaad själv läser boken. Det är inte alltid det blir bäst om författaren själv läser sin bok. Men i det här fallet tycker jag det var en nödvändighet att få höra författaren läsa. Han gör det med känsla och en inlevelse som gör den här ljudboken till en stark lyssnarupplevelse. Den förtvivlan som Amàr känner gestaltas övertygande men även den unga Aminas känslor kommer fram på ett tydligt sätt, hur den lydiga Amina följer släktens vilja till vad som bara kan sluta med förtvivlan och katastrof. Det här är en av Arkan Asaads styrkor tycker jag, trots att det är hans berättelse så får övriga inblandade komma till tals och han tar hänsyn till deras känslor också. Det är starkt att kunna se och gestalta hur även Amina far illa. Det finns inga vinnare i det drama som utspelas.

Som alltid avslutas A Nice Noise ljudböcker med en intervju, där producent Anna von Schéele intervjuar författaren. Det här ger ytterligare en dimension till berättelsen, ett smart ochfinurligt grepp från förlagets sida. Att få författarens egna ord på sin historia är en perfekt avslutning och i fallet med Stjärnlösa nätter gav det extra mycket att få höra Arkan Assad diskutera kring begreppet hederskultur och om rätten att få bestämma över sitt liv.


A Nice Noise 2012 /recensionsexemplar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...