27 februari 2012

När bokcirkeln fick besök av Fru B...

I torsdagskväll träffades bokcirkeln Litteraturens vänner  igen och den här gången var vi samtliga sju i gänget närvarande. Men det skulle snart visa sig att vi var åtta damer samlade. För i den bok som vi har läst till bokträffen, Fru Bengtssons andliga uppvaknande av Caroline L Jensen, är ytterligare ännu en dam högst närvarande. Det tog inte lång tid förrän det kändes som "vår Fruga", som Caroline L Jensen humoristiskt benämner huvudpersonen då och då i boken, satt med vid bordet.

Den här boken är en komedi om gamla testamentet och de tio budorden. Fru Bengtsson är hemmafrun som möter Gud i badkaret och Satan på andra sidan gatan i villakvarteret där hon bor tillsammans med Herr Bengtsson. Efter att ha varit död i exakt 38 sekunder börjar Fru B fundera över varför Gud ingrep och lät henne leva. Hon börjar studera Bibeln i sökandet efter svar och både Gud och Satan får avgörande inflytande i Fru Bengtsson liv. En och annan granne dras också med i ett rasande tempo när Fru B, Gud och Satan far fram. Livet på den lugna villaförortsgatan blir allt annat än lungt.

Det var längesedan vi diskuterade, skrattade, förundrades, hummade igenkännande för att återigen skratta och diskutera livligt på en bokträff. Det var en kväll där det kändes som om samtalsämnena inte kunde ta slut. För det finns hur mycket som helst att diskutera när man har läst om Fru B.

Vi hamnde ofrånkomligt i diskussion om våra vitt skilda erfarenheter kring tro i de tidiga barndomsåren för att fortsätta till tonåren och i rask takt till vad vi tänker och tycker om tro, Gud, Satan, döden, begravningar (kyrkliga såväl som borgerliga) och andliga ting i dag, som vuxna. Det var inte svårt att fastna för och gilla den historia som Caroline L Jensen med humor, värme och en fast hand lotsade oss genom.


Frågor väcktes och här är några tankar från "damerna" under kvällen:

"Den fantasirika gestaltningen av Gud och Satan är nästintill perfekt"

"Igenkänningsfaktorn från villaområdet är slående"

"Det var längesedan jag skrattade gott åt en berättelse på det här sättet"

"Hur kom du på iden att skriva om Fru Bengtsson?"

"En fyndig idé att diskutera stora frågor med en touch av humor"

"Mera Fru B åt folket - en bok jag kommer göra reklam för"

"Vardagliga ting och händelser vävs skickligt in i berättelsen"

"Ett gediget arbete ligger bakom, skickligt att kunna hålla den röda tråden, det är ju inte vilken bok som helst som avhandlas"Fru Bengtssons andliga uppvaknande är utgiven av Ord Text Mening och är helt klart den perfekta bokcirkelboken.


Avslutningsvis ett Tack och en Hälsning från alla i  bokcirkeln "Litteraturens vänner" för att vi fick göra Fru Bengtssons bekantskap!

4 kommentarer:

 1. Ni verkar ha haft en riktigt trevlig kväll :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det var en riktig höjdarkväll. Nu brukar vi ha trevligt :) men det blev mycket bra diskussion både kring boken men också hur handlingen fick oss att tänka vidare....

   Radera
  2. Vilken lyckad bok att diskutera! Det är underbart när man hittar såna som verkligen funkar att prata om länge! Inte sällan blir ju en bok bättre när man får diskutera den med andra. Och vissa böcker tjänar verkligen på att läsas i grupp, tycker jag. Det här kanske är en sådan?

   Radera
  3. Ja det här var en perfekt bok att bokcirkla om. Det stämmer det du säger, vissa böcker bara måste diskuteras och delas med andra.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...