söndag 16 oktober 2011

Bländverk av Thomas Erikson...

Nu har jag lyssnat på min första Alex King-thriller, Bländverk. Ja, jag skriver min första för jag vet att Thomas Erikson som bäst håller på med del två om denne min nya favorit. Det var länge sedan jag blev så fast i en berättelse och lika länge sedan en bok fick mig att fundera så mycket på människor och människors beteende. Vilket i och för sig inte är så konstigt eftersom Alex King är beteendevetare till professionen och därmed specialist på att läsa av människor och deras beteende.

Alex King blir vittne till hur en affärsman kallblodigt skjuts ner under en föreläsning. Kort därefter avrättas ytterligare en affärsman på samma kallblodiga sätt. Det blir kriminalkommissarie Gabriel Hellmark och inspektör Nina Mander som får morden på sitt bord och Alex King blir indragen i utredningen som konsult.

Polisen finner sig ha nytta av Kings kunskaper inom beteendevetenskapen. Alex King använder sig av DISA språket för att beskriva en persons beteendeprofil, vilket innebär att en persons profil beskrivs med hjälp av färger, enligt rött, gult, grönt och blått beteende.

Parallellt med polisens arbete får vi följa Gabriel Hellmarks bror, journalisten Fredric Hellmark, som tar ett uppdrag som ska det visa sig inte är det han från början tror. Snart svävar både Fredric och hans familj i fara.

Jag kommer direkt in i handlingen och Thomas Eriksons språk är direkt och effektivt vilket inbjuder till sträckläsning. Jag vill hela tiden veta vad som ska hända och det är en häftig läsupplevelse när det händer. Jag gillar att handlingen växlar mellan de olika karaktärerna och att kapitlen är korta. Det har varit uppfriskande att läsa en annan typ av deckare/thriller där det inte är kommissarien som är huvudpersonen. Jag kommer definitivt följa Alex King vidare i hans arbete.

Uppläsare av Bländverk är Jonas Malmsjö. Det här är den andra boken jag lyssnar på som Malmsjö läser och han går från klarhet till klarhet. Jag uppskattar hans tolkning.

Nu återstår bara att fundera vidare på vilken färg är nu jag då!?


Damm Förlag 2011 / recensionsexemplar

1 kommentar:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...