1 april 2013

Novellcirkel Nathan Englander novell 4...

Novell nummer fyra, Peep show, i Nathan Englanders novellsamling handlar om Allen Fein som på sin väg hem till hustrun råkar slinka in på en sexshow. Med ett antal polletter på fickan stoppar han i den första polletten så att luckan öppnas. Precis som vi kan ana får han nu se nakna kvinnor. Lucköppnandet fortsätter och nu visar sig personer från Allens närhet som tydligt påpekar vad de tycker om hans besök på klubben. Dessa personer gör allt de kan för att övertala Allen, tillbaka till den rätta tron.

Jag skrev aldrig något i vårt gemensamma dokument om den här novellen. Jag tyckte den var lättläst och tydligt skildrad genom de olika luckorna som öppnades. Men mina känslor under läsningen växlade, stundtals fastnade skrattet i halsen, stundtals kände jag mig illa berörd för att i nästa stund le för mig själv. Englander skildrar skuld och skam med humor, en humor som jag tror är nödvändig för att det inte ska bli för tungt. Precis som i tidigare noveller så finns det så mycket där mellan raderna som jag inte riktigt får grepp om vid första läsningen. Mia jag blev också snopen när novellen tog slut, var inte beredd på det.

Gittan beskriver det så bra: Den här novellen var annorlunda och det är först i den här jag kan fnissa till Englanders skrivande...riktigt skruvat, surrealistiskt, så’nt gillar jag! Den lämnar inte lika många tankar som de föregående novellerna. En slags utplanande återhämtning av allt hemskt och alla djupa tankar...


Här kan du kika in hos övriga novelcirklare
och dagarna går 
Bibliotekskatten
Fru E:s böcker
Enochannanbok
Breakfast Book Club
Henrik Elstad
Lottens bokblogg
Min bokblogg
Cum libris non solus
Café de la Nouvelle

3 kommentarer:

 1. Jag tyckte aldrig den var rolig, jag tycker den var lite väl knäpp.
  Bra sammanfattning Erika
  Mia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack :) Det är så kul att höra vad alla andra tycker och lite kan jag hålla med dig.

   Radera
 2. Bra skrivet Erika!
  Du fick en del tankar och känslor Erika som du också skriver finns det mycket att läsa mellan raderna. Jag var liksom tom efter alla tankar i de tre föregående.
  Det verkar vara en novellsamling att gå tillbaka till och bara upptäcka mer...

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...