söndag 24 mars 2013

Novellcirkel Nathan Englander novell 2...

Systerkullarna är den andra novellen i vår novellcirkel. Två judiska kvinnor och deras familjer står i centrum. Familjerna har bosatt sig på varsin kulle någon mil öster om Jerusalem. Jag får följa Rena och Yehudit. När historien tar sin början 1973 är familjerna de enda judiska familjerna i området. Under många år framåt, till 2011, får jag följa kvinnornas kamp som nybyggare. Nathan Englander använder sig av kvinnornas liv för att berätta om hur bosättningen i området har utvecklats. Skickligt att på så få sidor som novellfomatet erbjuder kunna få med så mycket historia, vilket också novellcirkeln tog upp.

Systerkullarna har för mig varit en ren historielektion och samtalen i novellcirkeln har väglett mig i min egen upplevelse av vad jag har läst. Tankar har tagits upp som gjort att jag verkligen har funderat på vad novellen handlar om. Nathan Englanders sätt att berätta de båda kvinnornas historia för att skildra konflikten på Västbanken har varit lite komplicerad att läsa tycker jag. Men skickligt konstruerad med de två kvinnorna och nedslagen under åren som verktyg. Svårläst på så sätt att mina kunskaper om konflikten mellan Israel och Palestina är alldeles för knapphändiga, trodde jag kunde mera om konflikten. Något som även diskuterades i novellcirkeln när flera av oss uttrycker att de har för lite kunskap om bosättningarna och Israels historia.

Det här är ett alldeles utmärkt sätt att läsa på. Jag har fått flera tips av novellcirkeln på länkar till vidare läsning för att öka på min förståelse för vad som händer. Tack för det!

Jag har nu efter att ha läst flera av novellerna märkt att de är svåra att släppa och jag blir sugen på att läsa dem igen efter att vi har diskuterat novellerna.


Här kan du kika in hos övriga novelcirklare
och dagarna går 
Bibliotekskatten
Fru E:s böcker
Enochannanbok
Breakfast Book Club
Henrik Elstad
Lottens bokblogg
Min bokblogg
Cum libris non solus
Café de la Nouvelle
7 kommentarer:

 1. Det känns som jag förstår novell nr 2 bättre när jag läste den en gång till, nätcirklarnas kommentarer ger mer för läsupplevelsen. Återigen, mycket roligt att få vara med :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja novellerna kräver nästan omläsning nu. Ja visst är det roligt och utmanande också tycker jag!!

   Radera
 2. Jag läste den bara en gång, men det kanske är som du säger, att man borde läsa om dem när vi avslutat cirkeln!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har egentligen svårt att "läsa om" men tror att jag ska testa några av novellerna igen (eller kanske alla).

   Radera
 3. Spännande att läsa allas tankar. Det här är kul!

  SvaraRadera
 4. Jag läste novell nr 5 två gånger, men gillar den fortfarande minst av dem alla. Jag tänkte på det där att man lär sig och Tina som berättade att årtalen syftade på olika intifador. Det hade jag aldrig tänkt på själv!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...