20 mars 2013

Novellcirkel Nathan Englander novell 1...

Nathan Englanders novellsamling inleds med novellen Vad vi pratar om när vi pratar om Anne Frank,  samma namn som titeln på hela novellsamlingen. Novellcirkeln är i full gång och vi är ett glatt gäng av bokbloggare som läser och novellpratar.

När jag började läsa den första novellen så visste jag inte vad jag hade framför mig. Det jag först kom att tänka på var att här kommer jag få mig en rejäl historielektion. Två  par träffas efter att inte ha setts på många år. Kvinnorna är judiska väninnor från college. Den ena bor i USA och lever ett sekulariserat liv medan den andra bor i Israel och lever religiöst ortodoxt. Det samtal som förs mellan de två paren blir allt mer utmanande och tankeväckande. Det är välskrivet och det finns ett driv som gör att jag vill vidare. Det finns något under ytan som ligger där som en tickande bomb. När jag läst klart känner jag mig lite sorgsen. Vem kan man egentligen lita på? Kan vi ens lita på våra närmaste? 

Vi började vårt samtal kring första novellen med att Anna frågade vilka ord som först kommer upp när vi läst. Ord som flera av novellcirklarna nämner är utmanade, tankeväckande, sorgligt, förvånande, förvirring...

Tankar som särskilt fastnat hos mig, från vårt samtal, som sätter fingret på kärnan i första novellen är när Anna uttrycker:

"Lojaliteter prövas verkligen i skarpt läge när det handlar om liv eller död. Just det resonemanget i novellen att de förbereder sig för en ny förintelse är så svårt att förnuftsmässigt förstå..."

och när Gittan påpekar:

"Många som var med under förintelsen ville bara glömma...har de kunnat det eller har de kunnat få glömma?"De kommande två veckorna med ett par dagars mellanrum publicerar vi inlägg om novellerna i tur och ordning. Så håll utkik!

Brombergs 2013 / recensionsexemplar

15 kommentarer:

 1. Grymt spännande att läsa ditt inlägg, det blir ytterligare en dimension av pratandet på nätet. Kul att det här blev av!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det här känns riktigt roligt. Kul också med alla bloggkontakter. Bloggcirklarnas inlägg fördjupar upplevelsen definitivt.

   Radera
 2. Jättebra skrivit och jag känner att jag får lära mig massor, även om jag tyckte första novellen inte var så bra.
  Mia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Mia! Det känns jättespännande. Vi kommer bli fullärda.

   Radera
 3. Jag känner som du, hade ingen aning om vad jag kunde förvänta mig. Hoppade på novellbokcirkeln för att det lät som en kul grej att diskutera litteratur och inte för att jag kände en särskild längtan till novellsamlingen. Härligt att bli så positivt överraskad!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det här är ett kul sätt att bokprata på. Så intressant att få andras tankar om texterna.

   Radera
 4. Svar
  1. Ja det här med noveller bara växer och växer för mig.

   Radera
 5. Just det är under ytan tycker jag är så himla spännande. Glad att jag hoppade på detta :).

  SvaraRadera
 6. Håller med, roligt sätt att få prata böcker på!

  SvaraRadera
 7. Tänk att man lär sig ännu mer när man läser inläggen trots att vi redan diskuterat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer i det visst är det häftigt.

   Radera
 8. Måste bara hålla med att detta var riktigt skoj och lärorikt. Novellerna stannar kvar i tanken på ett helt annat sätt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det håller jag med om. Ny infallsvinklar hela tiden.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...