måndag 2 januari 2012

Hipp Hipp Hurra eller det första bloggåret...

Idag är det ett år sedan jag startade Erikas Bokprat. Det är helt otroligt var tog den tiden vägen? Men vilket fantastiskt roligt år det har varit. Här följer en resume av mitt och bloggens första år tillsammans.

Den 2 januari 2011 skrev jag mitt första stapplande inlägg, efter att ha läst och inspirerats av andra bokbloggar såsom enbokcirkelföralla, Breakfast Book Club och Deckarhuset och därifrån via kommentarer till en rad andra bokbloggare, ingen nämnd ingen glömd. Det finns ett nästan oändligt antal bokbloggar men det hindrade inte mig att också starta en. Min första tanke var att jag ville få ner min egen läsning på pränt och dessutom sätta fokus på den bokcirkel som jag är med i, Litteraturens Vänner som funnits sedan 2003.

Nästa steg blev att ha ett Söndagens boktips, det blev inte så många böcker som jag tipsade om där. Det blev 10 stycken boktips från 16 januari till 10 april. Det glömdes bort kan jag nog säga för det skulle komma så mycket mera att skriva om......

...såsom recensioner av andra böcker och ljudböcker jag har läst under året, både sådana som funnits i min bokhylla, nyinköpta och andra lånade på bibliotek.

Jag har också provat att läst ett antal recensionsexemplar. Mitt första recensionsexeplar var Vargsläkte Lykanthropos I av Caroline L Jensen. Det här att läsa recensionsexemplar har gett mig möjligheten att läsa böcker som jag kanske inte hade hittat annars. Det har sammanlagt blivit ett 10-tal rec.ex. Det har på ett positivt sätt vidgat mina vyer. Ytterligare exempel på det är Memento Mori - minns att du skall dö av Sanna Juhlin som jag tackade ja till när jag fick en förfrågan.

Jag har med jämna mellanrum slagit ett slag för ljudboken och det har blivit en del sådana recensionexemplar också som jag bl.a. fått av ljudboksförlaget A Nice Noise. Ett nytt ljudboksförlag som jag gillar skarpt, som verkligen plockar fram guldkornen.

I sann bokbloggaranda har jag också kört några utmaningar. Den första var 30 days of books. Jag hittade en variant på utmaningen som cirkulerade på olika bloggar strax före jul, då man skulle skriva ett inlägg om sig själv under 30 dagar. Nu gällde  alltså utmaningen böcker. Jag hängde på och startade min 30 days of books söndag 6 februari.

Nästa utmaning blev Boktolva 2011 där utmaningen bestod i att läsa tolv författare som jag inte läst och som dessutom fanns i min bokhylla. Det var Enligt O som inspirerade mig till den här utmaningen med ett litet tillägg från Lyrans Noblesser. Resultatet nu när jag summerar blev 4 1/2 bok av 12, inte så hävert. Det kom ju så många böcker i vägen.....det finns ju så mycket som jag vill läsa. Vi får se om jag ger mig på en liknande utmaning under 2012.

Nästa utmaning jag gav mig på var Topp 10 2011, en utmaning där jag av lästa böcker, varje månad i härlig melodifestivalanda, valde ut en bok som gick direkt till final och två böcker som gick till andra chansen. För att i slutet av året ha en finallista med 24 deltagare och slutligen en topp 10-lista. Även här kom inspirationen från Enligt O.

Erikas bokprat har också fått en egen Facebooksida som du gärna får gå in och gilla. Det har varit ett alldeles utmärkt sätt att komma i kontakt med andra bokbloggare och alla andra bokintresserade. Twitter har också varit en bra kanal att bokprata på under året och för att marknadsföra bloggen.

En stor händelse för Litteraturens Vänner under 2011 var att vi för första gången tillsammans besökte Bokmässan. Vi åkte tidigt på lördagen och gick på mässan hela dagen för att avsluta med trevlig middag på hotellet på kvällen. En av höjdpunkterna var att besöka bokbloggarnas rum och bloggminglet. Det var extra trevligt att få ett ansikte på några av de bokbloggare som jag "träffar" på Internet. Efter en god natts sömn med påföljande hotellfrukost blev det en sväng på stan innan vi begav oss hem, med våra av böcker överfyllda resväskor.

Under bloggåret har jag också hängt på Bokmässans Community. Här kommer jag att befinna mig betydligt oftare under 2012 då jag har blivit uttagen som en av Bokmässans bloggambassadörer 2012, en riktigt höjdare som känns jätteroligt och inspirerande. Det innebär bl.a att jag kommer befinna mig på Bokmässan hela fyra dagar det här året. Längtar redan!

Det här är första året som jag någonsin har räknat hur många böcker jag läst under ett år. Det har blivit 46 böcker varav 28 böcker och 18 ljudböcker. Det är kanske inte så många om man jämför men varför ska jag göra det. Det känns häftigt att ha det på pränt.

Det har under bloggens första år blivit 341 inlägg, helt otroligt! Men det som håller mig igång är alla ni som tittar in på bloggen och läser och ett särskilt tack till alla som kommenterar. Tack för er inspiration!

Nu är det dags för Erikas Bokprat att fortsätta bokblogga under 2012 och det ska bli spännande att se hur bokåret kommer utveckla sig. Nordisk litteratur kommer få en framskjuten plats då Norden står i fokus under Bokmässan 2012. Litteraturens Vänner har ett spännande projekt på gång men det återkommer jag till framöver....

Men framförallt blir det mycket läsning och ännu mera bokprat! Välkomna att följa med bloggen under bokåret 2012!


Skål för bloggens första år!!

12 kommentarer:

 1. Grattis på dig Erika.
  Bra bloggat tycker jag.

  SvaraRadera
 2. Skål och ett stort grattis! Du har en väldigt mysig blogg!

  SvaraRadera
 3. Grattis! Ska också fira ett-års dag snart, den 9:e ;)

  SvaraRadera
 4. Grattis på 1-årsdagen! Ser fram emot ännu fler godbitar under det kommande året :-)

  SvaraRadera
 5. Marie: Tack och skål!

  Lyran: Jag bockar och tackar!

  Lotta: Tack Lotta det värmer!

  Tidningsida: Tack så mycket, kan säga detsamma snygg egen sida du har fixat!

  Elin: Tack, visst är det häftigt med ett-årsdag!

  Gittan: Tack ska du ha, jag hoppas jag kan bjuda på det under året :-)

  SvaraRadera
 6. STORT grattis på födelsedagen! Hoppas du håller igång bloggen många år till och fortsätter bjuda på fin läsning.

  SvaraRadera
 7. Grattis! Vilket händelserikt år!

  SvaraRadera
 8. Boktagen: Tack för det! Jag hoppas på många år också, det här är ju jätteroligt. Tack för fina ord!

  Boklusen: Tack du, ja det har hänt en hel del när man tänker tillbaka och summerar, roligt!

  SvaraRadera
 9. Hipp hipp HURRA!!
  Hoppas detta år blir lika läslustfyllt och härligt. Tack för en jättefin blogg!

  SvaraRadera
 10. Lingonhjärta: Tack! Ja det blir det med all säkerhet. Tack det värmer!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...