måndag 23 januari 2012

Gå sönder, gå hel av Sofia Nordin...

Hemskt, fruktansvärt, förfärligt otäckt men ack så bra. Jag har läst en mycket bra bok. En berättelse som kryper in under mitt skinn, som inte vill släppa taget.

I Sofia Nordins roman Gå sönder, gå hel får vi följa två parallella historier om två kvinnor, Lena och Anna, som egentligen är en. Lena bestämmer sig för att ta sin tvillingsyster Frejas lilla baby. Hon tar flickan med sig ut i skogen till farföräldrarnas sommarhus. Här gömmer de sig men rädslan för upptäckt driver Lena in till Stockholm för ett liv bland de hemlösa. Här försöker hon skapa sig en tillvaro med den lilla flickan ständigt i sin famn allt medan kyla och vinter kommer närmare. En tillvaro som sakta men säkert går sönder.

Parallelllt följer vi Anna, i en senare tid. Hon försöker skapa sig ett till synes normalt familjeliv med man, barn, villa och hund. Långt ifrån den tid som varit, men som ständigt ligger och lurar. Hur ska hon kunna gå hel när det förflutna alltid finns i bakgrunden? Då och då görs en tillbakablick till barndomens dagar, då Freja och Lena växte upp.

Skickligt vävs de båda kvinnornas berättelser ihop till det oundvikliga slutet. Att ta ett barn ska visa sig få ödesdigra konsekvenser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...