torsdag 14 juli 2011

Spinnsidan av Marianne Cedervall...

Den tredje boken om Mirjam och Hervor är Spinnsidan skriven av Marianne Cedervall. Återigen är de underbara väninnorna tillbaka på Gotland i Mirjams hemsocken Kajpe Kviar. Efter en hektisk vinter upp i den norrländska byn Kuivalihavaara så är tanken att det ska bli en lugn vår på Gotland. Men när den lille pojken Emanuel dyker upp på deras förstukvist så bli inget sig likt och lugnt är inte det rätta ordet för det som nu kommer hända.

Det ska visa sig att det inte bara är Emanuel som behöver deras hjälp utan även den olycklige Bosse, som blir fullständigt utnyttjad av sin fru, dyker upp. Ännu en gång kommer Mirjam att ha nytta av sina affirmationer, när hon med tankens kraft försöker förändra på saker och ting. När Hervor får en syn om tre kvinnor så förstår hon att nu har de lite att ta itu med så att säga.

Spinnsidan är en passande titel på boken. Spinnsidan är den kvinnliga sidan av en släkt och kommer från sländan som sågs som en kvinnlig symbol. Motsvarigheten på den manliga sidan är svärdssidan. Spinnsidan betecknar även den vänstra halvan av kyrkorummet, bänkarna till vänster om mittgången, den vänstra sidan av kyrkan är alltså den kvinnliga sidan, bruden går altargången fram på vänster sidan. För kvinnor, både goda och onda, är det gott om i den här boken.

Marianne Cedervall gör mig inte besviken med denna sin tredje bok. Det här är en riktig feel-good roman med Mirjams och Hervors vänskap som en röd tråd. Även i den här boken är det Susanne Alvengren och Gun Olofsson som läser och gestaltar Mirjam och Hervor med sina dialekter, gotländska och norrländska. En häftig lyssnarupplevelse!

Men jag rekommenderar att man läser/lyssnar på böckerna, Svinhugg del 1, Svartvintern del 2,  i ordning för att få bästa behållningen.

1 kommentar:

  1. Måste läsa den här. Har läst de andra också och gissar mig till vilken by som stått som förlaga till Kuivalihavaara och Gotland känns lagom exotiskt :-)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...