söndag 17 april 2011

Mord på bröllopsdagen...

Denna helg har jag och min väninna ägnat åt slottsliv och middag hos greveparet von Dööf på Sundbyholms slott då de firar 25-årig bröllopsdag. Under denna trerättersmiddag får vi en spännande teaterföreställning med ett mord och ska dessutom gissa vem mördaren är.

I går efter lunch checkade vi in på slottet och intog redan kl.15.00 afternooon tea i slottets matsal. Eftermiddagen fortsatte i en avslappnad lunk med en promenad i slottsparken och utmed Mälarens blåa vatten. Vid 17.30 slog vi oss ner på svitens veranda och avnjöt ett glas champagne och en bit chevre.

Greveparets middag gick av stapeln kl. 19.00 i Riddarsalen, ett tiotal långbord stod vackert dukade och vi slog oss ner. Pjäsen utspelas på det glada 1920-talet. Här möter vi grevinnan Agatha von Dööf  och hennes make greve Nils Gustaf von Dööf, trotjänarinnan fröken Ask, den unga fröken Svensson som söker plats hos von Dööfs, journalisten Beatrice Karlberg, friherrinnan Hedvig von Gyllenbock samt butlern James.

Alla, förutom butlern och friherinnan, har motiv att utföra mordet på gevinnan von Dööf, som alltså är den som tas avdaga, när vi kommer till akt tre av fem så är det dags för oss runt middagsborden att gissa vem det är som är skyldig till mordet. Upplösningen får vi under akt fem.

Jo då, som den deckarnörd jag är så gissade jag rätt när det kom till att avslöja mördare. Det var den unga fröken Svensson som var den skyldige. Grevinnan dog när hon drack ett glas cognac med cyankalium i. Flera av de inblandade hade någon gång under föreställningens gång cognacsflaskan i sin hand men jag noterade att fröken Svensson var den enda som inte kunde ha satt fingeravtryck på cognacsflaskan eftersom hon hade vantar på sig när hon dammade bland flaskorna i grevens barskåp. Då hon även hade tillfälle att blanda i cyankalium i flaskan. Kände mig allt lite som miss Marple där!

Kvällens meny anno 1926:
 • Grevens skogsvampsoppa
 • Oxfilé med haricot verts och sidfläsk, klyftpotatis och portvinssås
 • Creme brulée9 kommentarer:

 1. Det låter som en mycket trevlig och spännande helg. Det är fint ute vid Sundbyholm. Jag har tillbringat många bad- och soltimmar vid badplatsen och slottsparken då barnen var små.

  SvaraRadera
 2. Men, vilket fantastiskt sätt att tillbringa helgen på! Blev helt lycklig bara av att läsa inlägget :)

  SvaraRadera
 3. Gittan: Ja det var fantastiskt fint, kan tänka mig om någon månad när det grönskar ordentligt, fin badplats också.

  Lingonhjärta: Ja det var en perfekt helg :)

  SvaraRadera
 4. Vill bara upplysa om att det är Mälarens vatten som omger Sundbyholms vackra omgivningar :-)

  SvaraRadera
 5. duktigt jobbat! =) jag var också på en sån mordhistoria men blev förbryllad så det blev inte helt rätt. Men vi spelade också själva karaktärerna =)

  SvaraRadera
 6. Gittan: Tack ja visst helt rätt, miss av mig :) det var ju Hjälmaren vi passerade på vägen :) har rättat till i inlägget.

  SvaraRadera
 7. Cecilia: vad häftigt att spela med :)

  SvaraRadera
 8. Ah, vad harligt det later! Och spannande!
  Sjalv hade jag nog missat den detaljen!

  SvaraRadera
 9. Emmas bokhylla: ja där klurade jag till det med ledtråden, lite stolt faktiskt!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...