15 januari 2016

STHLM: inferno av Varg Gyllander

STHLM: inferno är Varg Gyllanders senaste bok och första delen i en ny serie om polisorganisationen NOCC National Organized Crime Command, organisationen som har både hemlig budget och antal medarbetare samt lyder under justitiedepartementet. Gruppen är enbart skapad för att bekämpa den organiserade brottsligheten.

Skådeplatserna och trådarna är flera, djupt under ytan på ett stormigt Östersjön, flera sprängattentat lamslår Stockholm, på restaurang Gondolen blir en grupp människor instängda kämpandes mot klockan, ett rum på Stockholms Universitet och en arabisk bärnstenshäst. Allt upplagt för en fartfylld actionthriller.

I ett högt tempo vävs allt samman samtidigt som jag får stifta bekantskap med Norma och Joshua, experter på att bekämpa organiserad brottslighet. Norma och Joshua hamnar i en livsfarlig jakt med både klockan och ett Stockholm som ett brinnande inferno som sina motståndare.

Vi, jag och actionthrillern, klickar inte riktigt. Det är lite för många trådar i handlingen för min smak. Jag får inte den riktiga känslan för handlingen även om det klarnar på slutet. Men Varg Gyllanders fingertoppskänsla för personskildringar finns där precis som jag hoppats och karaktärerna Norma och Joshua vill jag definitivt lära känna mera. Jag serveras små ledtrådar som avslöjar personligheter som gör mig nyfiken. När så Conny Sjöberg från Hammarbypolisen dyker upp i handlingen så är lyckan total. Så snyggt och skickligt att låta Carin Gerhardsens poliskommissarie och min älskade kommissarievän Conny få vara med. 

Jag valde att lyssna på ljudboken och fick då också stifta bekantskap med en för mig ny uppläsare, Anders Sahlman, som gjorde det utan anmärkning. En uppläsning som satt helt enkelt.

Så som sagt även om jag och actionthrillern inte riktigt klickar så vill jag definitivt följa Norma och Joshua.

2 kommentarer:

  1. Den här har jag tänkt läsa snart. Vad spännande att någon annans karaktär dyker upp, det tror jag att jag kommer att gilla :)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...