23 februari 2013

Betvingade av Simona Ahrnstedt...

Jag har dragit ut på det här alltsedan jag var bjuden på releasefest för Betvingade i slutet av augusti förra året. Jag har väntat och låtit boken ligga där oläst för att jag inte ville att den skulle ta slut. Jag har sedan jag läste Simona Ahrnstedts första bok Överenskommelser anat att det här skulle vara något alldeles extra.

Handlingen tar sin början i Östergötland 1349. Stormannadottern Illiana Henriksdotter blir kidnappad när hon badar i en liten skogstjärn. Tanken är att kidnapparen ska ta henne till Markus Järv, kungens närmaste man och vida ökänd riddare. Men det här är inte den kvinna han har tänkt sig dela natten med. Men det är definitiv början till en resa som kommer förändra deras liv för all framtid. Järv bestämmer sig för att föra Illiana tillbaka till gården men blir under ritten överfallen av Illianas bröder. Överfallet slutar med att en av bröderna dödas. Från detta ögonblick är deras öde sammanflätat och Markus och Illiana tvingas in i äktenskap för att sona mordet.

Jag har precis som när jag läste Överenskommelser varit helt uppslukad av denna himlastormande kärlekshistoria. En medeltida kärlekshistoria fylld av riddare, slott och herresäten, kungligheter och tornerspel.

Skickligt låter Simona Ahrnstedt fakta och fiktion blandas när kung Magnus Eriksson, hans drottning Blanche och heliga Birgitta får delta i berättelsen. Flera av platserna har jag förstås som inbiten östgöte besökt och det ger lite extra krydda till berättelsen när jag i fiktionens värld får vistas i Linköping och domkyrkan kommer på tal eller när vi befinner oss i Alvastra. Skänninge och Kolmårdsskogarna är fler exempel på var jag har befunnit mig den senaste tiden.

Berättelsen flyter på fint och jag kan inte lägga ifrån mig boken. Jag dras obönhörligen in i den heta passion som utspelas mellan Illiana och Markus. Det är laddat och känslorna går nästan att ta på. Kärleksscenerna är sensuella, heta och passionerade på samma gång. Precis som jag vill ha det när jag läser. Simona Ahrnstedt är definitivt en mästarinna på att skildra kärlek och romance. Jag har också en känsla av att verkligen befinna mig på plats, helt uppslukad och avstängd från vardagen runt omkring mig.

Nu väntar jag hett på De skandalösa, som är den tredje och avslutande boken om slottet Wadenstierna. Snyggt att låta slottet figurera i de tre böckerna, allt från 1300-tal via Stormaktstiden till 1880-tal. Romance och historia är bara så perfekt tillsammans.


Damm förlag 2013


6 kommentarer:

 1. Spännande. Finns Bohus fästning med också?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Magnus och Blankas påstådda kärleksmöten och bröllop är stor del av vår fästnings dragplåster. De gifte sig där och det sägs att Blanche - Blanka hölls instängd där i väntan på sin gemål. Sedan reste de till Sverige över Lödöse.

   Radera
  2. Ja då är jag med :-) Nej den delen finns inte med. Giftermål och kröning är redan passerat i boken. Visst är det intressant med vår historia.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...