4 maj 2012

Ondskans pris av Set Mattsson...

Douglas Palm och hans hustru Anna samt den utsvävande journalisten Torsten Jonnervik är huvudpersonerna i Set Mattssons debutroman Ondskans pris och vilken debut. Jag fångades direkt från första sidan och sveptes tillbaka i historien till tiden för andra världskrigets slut, närmare bestämt våren 1945. Ja inte bara för att bokens handling tar sin början då utan vad jag menar är att historien är så skickligt berättad och välarbetad att det är oundvikligt att verkligen känna historiens vingslag. En tid som jag inte har läst så särskilt mycket om, ja egentligen inte alls.

Handlingen utspelas i Malmö och flyktingar från de nazistiska förintelselägren anländer till staden i en strid ström. Ett mord på en polsk flykting, på den förläggning där Palms hustru arbetar, är upprinnelsen till en historia som ska få fasansfulla konsekvenser för alla inblandade.

Flyktingarna Josef, Sofia och Agata som precis har kommit till Malmö för att på något sätt försöka läka de sår, både fysiskt och psykiskt som de bär med sig, porträtterar Set Mattsson på ett verkligt och ingående sätt. Set Mattsson har förmågan att ge en verklig upplevelse genom hela historien och bokens alla karaktärer finns på riktigt när jag läser. Det finns ett driv som gör att jag vill läsa mera och då inte bara för att får reda på hur det ska gå utan för att jag vill följa personerna och deras liv och öden. Jag är på plats i handlingens centrum och det gör den här boken till en mycket bra läsupplevelse och dessutom ett dokument över en tid som är viktigt att berätta om. Jag hålls på sträckbänken till i stort sätt sista sidan innan jag får en förklaring på hur allt hängde ihop.

Douglas Palm läser jag gärna mer om och jag rekommenderar den här boken till alla oavsett som du är intresserad av historia eller inte så är det här en viktig bok.


Historiska Media 2012 / recensionexemplar

3 kommentarer:

 1. Ååå låter jättebra,,älskar böcker om andra världskriget, det får vi inte glömma. Men hur får du recensionskex..?
  Ha det bra
  Mia

  SvaraRadera
 2. Ja den här boken är mycket läsvärd. Det går oftast att ställa en förfrågan på förlagens webbsidor om rec.ex.

  SvaraRadera
 3. Är bara halvvägs men är väldigt imponerad och road av hans berättelse om min hemstads brokiga historia. Man får känslan av allt inte fiktion ! Nasty Bengtsson hittar man inte många andra böcker t ex och ........./ Per Larsson Oxie

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...