27 maj 2012

Mississippi av Hillary Jordan...

Hillary Jordans debutroman Mississippi berör, upprör och tar med mig på en resa jag inte vill ha ogjord. Platsen för detta skådespel är den amerikanska södern 1946, precis efter andra världskrigets slut.

Ingenting blir sig mera likt när Laura gifter sig med Henry McAllan och de bosätter sig på en bomullsfarm i Mississippideltat. Laura som är den typiska storstadsflickan finner livet på farmen mycket hårt och krävande. Det faktum att Lauras svärfar Pappi också ingår i flytten gör inte tillvaron mindre komplicerad.

Henrys yngre och charmige bror Jamie återvänder från kriget och flyttar in hos Henry och Laura. Jamie är svårt plågad av krigets fasor och finner en själsfrände i Ronsel Jackson, även han just hemkommen från kriget. Ronsel är son till Hap och Florence, en av de svarta dagverkarfamiljerna på farmen. Jamie och Ronsel finner varandra då krigets erfarenheter förenar dem. Men genom sin vänskap dras de unga männen in i en oundviklig tragedi när de långt rotade rasmottsättningarna kommer ikapp dem.

Karaktärerna i Mississippi kommer växelvis till tals och jag får följa Laura, Henry, Jamie, Ronsel, Florence och Hap. Jag gillar detta sätt att bekanta mig med historien för det ger liv både till personer och händelser. En välskriven berättelse kantad av gränslös kärlek, vänskap, makt, rasism och ofrånkomlig katastrof.

Det tog mig bara fyra sidor in i boken sedan var jag som uppslukad. Det är länge sedan jag läst en sådan stark inledning. En inledning som kittlar min nyfikenhet att läsa vidare. En inledning som gör gällande att en katastrof är nära förestående. En inledning som innehåller både kärlek och ursinne och som på intet sätt lämnar mig oberörd.

Hillary Jordan har gåvan att kunna berätta historien verkligt och trovärdigt. Jag flyttas raskt till miljön för berättelsen och kan känna leran mellan tår och fingar när vattnet i floden stiger och familjen blir strandsatt i en oändlighet av lera. Mississippi och karaktärerna dröjer sig kvar och jag vill inte att berättelsen ska ta slut.

En stark läsupplevese som jag varmt rekommenderar er att läsa!

Historiska Media 2012 / recensionsexemplar

4 kommentarer:

 1. Jag håller med, inledningen grep tag i mig direkt! Och som vanligt är det så svårt att förstå att det inte är så länge sen dessa avskyvärda raslagar fanns! Så fruktansvärt att vara så rättslös i ett samhälle!

  SvaraRadera
 2. Jag läste precis din recension och kan bara hålla med. Boken skulle göra sig som film.

  SvaraRadera
 3. Låter bra,,jag ska lyssna på den
  Mia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja gör det, hoppas du gillar den.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...