22 oktober 2012

I fyra par skor av Detta Prada...

När en författare lyckas få mig glad, arg, rörd, frustrerad, engagerad och eftertänksam då är jag nöjd. Det är precis vad Detta Prada har lyckats med i sin debutroman I fyra par skor. En roman som handlar om fyra personer, vars historia berättas växelvis ur var och ens synvinkel och korsas allt medan historien växer fram.

Vi har Fabio Sinclair Abascal som lämnar sitt arbete på universitetet  i Buenos Aires och flyttar till Stockholm för att leva tillsammans med Elektra Kouklakis som jobbar som PR-konsult. Vi har Peder von Essen, börsens yngste VD och en av Elektras kunder. Sist men inte minst har vi Peders oönskade tonårsdotter Jacqueline Hansen, som kämpar med sin identitet, vars väg korsar Fabios.

Nu är snurren igång kan man lugnt säga. De fyras liv och öden flätas obönhörligen samman vare sig de vill eller inte. Sakta men säkert lär jag känna de fyra huvudpersonerna och människorna runt omkring dem. Fyra människor som försöker hitta sig själva och som ständigt påminns av sitt ursprung. En bakgrund tecknas tydligt kring de fyra som inte går att komma undan. En bakgrund och ett förflutet som de var och en måste hantera på ett eller annat sätt. Gränser ska komma att testas.

Mitt liv som barn, förälder, fru, älskande, vän och kollega gör sig mer och mer påmint ju längre in i historien jag kommer. Då och då måste jag stanna upp och tänka efter vad som egentligen händer och fundera över min egen reaktion. Det beror inte på att det är svårt eller tungt skrivet, tvärtom, det är lätt att följa med i språket och det är så träffsäkert och precist berättat att det tycks som riktiga människor kliver ur boksidorna. Jag blir berörd på ett sätt som fångar och det är svårt att släppa karaktärerna och deras liv när jag läst klart. Det slår mig att I fyra par skor är den perfekta bokcirkelboken. Det finns så mycket att diskutera och prata om.

Jag hade förmånen att träffa Detta Prada på Bokmässan och fick byta några ord med henne när hon kom till bloggambassadörernas bloggrum. Jag hade inte kommit så långt i boken när vi träffades, synd,  för det hade varit extra roligt att få ställa några frågor och prata om bokskrivandet så här efteråt.

Läs Detta Pradas debutroman. Den kommer garanterat att väcka känslor och tankar för lång tid efter att du slagit ihop bokpärmarna, vilket är det bästa som kan hända när man läser en bok.


Mimer bokförlag 2012 / recensionsexemplar


2 kommentarer:

 1. Låter intressant,,bara att låna på bibblan.
  Mia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja gör det, hoppas du gillar boken.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...