lördag 20 oktober 2012

Ett författarskap: Carin Gerhardsen...

Tisdag 16 oktober släpar sig fram och jag bara längtar till att det ska bli dags att åka hem från jobbet. Exakt kl.17.20 sätter vi (jag och Nina, en av bokcirkeldamerna) oss i bilen för att åka de drygt fem milen till Kulturhuset i Åtvidaberg och författarafton med Carin Gerhardsen. När vi kommer fram har det redan börjat skymma och vi skyndar oss in i värmen. Carin och vaktmästaren håller som bäst på och fixar vid scenen och några åhörare har redan satt sig några rader ner i salen. Men vi går direkt fram till scenen hälsar och byter några ord med Carin och tar sedan plats på första rad.

Äntligen träffas vi igen, vi träffades förra året på Bokmässan men i år gick vi om varandra helt. Ja det är ett alldeles speciellt förhållande som vuxit fram mellan läsare och författare. En kontakt som uppstod när det visade sig att en av Ninas kollegor lånat ut sitt namn till en karaktär i Carins första bok i Hammarbyserien och på den vägen är det.

Så är det äntligen dags, Carin hälsas välkommen och slår sig ner på scenen. Hon inleder lite blygsamt med att inte riktigt vilja kalla sig författare och menar att det tror hon på när hon ser någon sitta och läsa hennes böcker. Carin Gerhardsen får säga vad hon vill men helt klart är hon här för att stanna och har med den femte boken i serien, Gideons ring, om Conny Sjöbergs polisteam vid Hammarbypolisen, visat att hon inte tänker kliva av deckartronen.

Vi i publiken får ta del av en intressant och fascinerande resa när Carin berättar om sitt författarskap och vägen dit. När det väl stod klart för Carin att det var deckare hon skulle satsa på tog hon sig en funderare på vad hon skulle kunna göra annorlunda och på sitt sätt för att sticka ut i den stora mängden deckare som ges ut. För att visa att hon inte var en dagslända, utan någon att räkna med, skrev hon tre böcker i serien på en gång och lämnade in, vilket gav resultat.

Tre ledord genomsyrar Carin Gerhardsens författarskap, eller som hon själv säger, krav som hon har på sitt skrivande. Det ska vara spännande, trovärdigt och gripande. Precis det som Carin själv vill ha när hon läser en bok. Inget lämnas åt slumpen, varje bok föregås av en gedigen research både vad gäller miljöer och karaktärer och när eller om hon frångår fakta då vet hon om det. Carin sätter sig in i varje detalj och vill skildra händelserna personligt genom den enskilda människans ögon både när det gäller poliser, offer och förövare. Extra intressant blir det när Carin berättar som böckernas karaktärer. Hon får ofta höra att Conny Sjöberg är hvuvdpersonen (och visst tänker även jag så och visst är han navet på många sätt) men Carin vill ge läsarna varje karaktärs resa och lyfter fram samtliga och låter dem växa genom böckerna och seriens gång och lägger stor vikt vid hur människor formas av sina erfarenheter.


Carin läser några rader och ger sin vinkling av vad hon tänker Gideons ring handlar om, för att på detta sätt inte avslöja för mycket och ta bort spänningen för läsarna som ännu har boken kvar.

Vi andra som redan har läst alla fem böckerna väntar nu tålmodigt på den sjätte, som är under arbete och förhoppningsvis kommer till sommaren. Carin avslöjar att visst har hon idéer om andra berättelser men hon tänker sig att Hammarbyserien ska bli tio böcker. Härligt säger jag.

Avslutningsvis signerar Carin böcker och Nina och jag får oss en liten pratstund med Carin efteråt. Vi hinner också med att fota lite med hjälp av han ni vet som fick med sitt namn med i Pepparkakshuset.



2 kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...