lördag 1 augusti 2015

Sommarlov med Kulturkollo... #tonår

#tonår

Dagens hashtag är tonår.

Tonåringarna i vårt hus har flugit ut sedan många år tillbaka. Tonår för mig är alla de elever som jag möter i mitt jobb som gymnasielärare och som svensklärare så är givetvis bokläsning central. Bilden visar några av de böcker som varit aktuella på vår skola under läsåret 14/15 och vi kommer läsa flera av böckerna med de nya ettorna som startar om ett par veckor också.

En författare som jag gärna slår ett slag för är Mattias Edvardsson. Hans första ungdomsbok Stå ut är en bok som jag vill tipsa er om. Det finns så många ungdomsböcker som passar även för vuxna.

Varsågoda!


fredag 2 januari 2015


Stå ut av Mattias Edvardsson...


Årets första bok att fundera kring blir en ungdomsbok, Stå ut av Mattias Edvardsson, som jag läste i höstas. Jag vann boken i september hos Kulturkollo.

Nike, Liam och Christer, tre människor vars liv sakta men säkert knyts samman. Nike är tjejen med de högsta betygen och som alltid sköter sig. Men Nike lever ett dubbelliv för på kvällarna förvandlas hon till den snygga och fräcka bloggerskan Nicole. Liam är Nikes raka motsats. Han skolkar och ställer alltid till med bråk i skolan. Hemma finns hans mamma, som är sjuk i cancer. Christer, Nikes och Liams lärare, kämpar på på vardagarna med både elever och kollegor, men när han kommer hem så är han helt ensam och mår inte särskilt bra. Ett ärr i Christers ansikte vittnar om en hemlighet. Tungt kan tyckas men Stå ut är en fin skildring av tre människors liv. Alla med samma mål att just stå ut.

Växelvis får jag lära känna Nike, Liam och Christer när Edvardsson skickligt låter dem komma till tals i sina egna kapitel. Det är just det som är så bra med Stå ut. Karaktärernas personligheter kommer till sin rätt så bra genom detta berättargrepp och Edvardsson gestaltar snyggt både ungdomarnas och de vuxnas känslor och tankar. Beröringspunkterna mellan de tre blir allt fler medan dagarna flyter på både i skolan och på fritiden, vilket gör att jag gärna läser vidare.

Stå ut är Mattias Edvardssons första ungdomsbok och jag hoppas på flera. Boken vänder sig till ungdomar 12-15 år men passar definitivt även vuxna. Här finns något att lära och relatera till på så många plan, oavsett om du är ung eller gammal. Det gillar jag!

Kan ju inte låta bli att låta läraren i mig komma till tals också. Det här är en bok som passar riktigt bra att läsa tillsammans i klassen. Så mycket att diskutera!

Här kan du följa Mattias Edvardsson.
Ingår i utmaningen #sommarlovmedkulturkollo
2 kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...