söndag 23 september 2012

Minnet av en smutsig ängel av Henning Mankell...

Jag har läst alla böcker om Kurt Wallander, Henning Mankells kriminalkommissarie på Ystadspolisen och tyckt om dem. Men det som jag gillar extra mycket är Mankells förmåga att gå utanför deckargenren och berätta andra historier. En av dem är den fina berättelsen om Hanna Lundmark i Minnet av en smutsig ängel. En annan är Kinesen, även om det är en deckare, men det är en annan historia.

Hanna Lundmark mönstrar 1904 på ett fartyg som kocka. Ett fartyg som ska segla från Sundsvall till Australien med timmer. På fartyget finns styrman Lundmark som Hanna gifter sig  med. Men äktenskapet blir kort då Lundmark hastigt dör i feber. När fartyget har lagt till i Lourenco Marques hamn lämnar Hanna fartyget i skydd av mörkret. Detta är upptakten till hur en svensk kvinna kom att bli bordellägarinna i Afrika och dessutom en av de rikaste.

På sista ljudspåret berättar Henning Mankell om flera dokument som berättar om en svensk kvinna som varit ägare till en av stadens bordeller och därmed en betydande skattebetalare. Dokument som hittats i gamla koloniala arkiv i Maputo. "En kvinnan som kommer från ingenstans och försvinner lika omärkligt som hon har anlänt". Här börjar Mankell sitt sökande och detta är alltså utgångspunkten som Mankell har när han porträtterar en mycket intressant kvinna och en människas öde. Ett utmärkt exempel på när verklighet blandas med fiktion. Det är inte svårt att fastna i denna underbara berättelse om Hanna Lundmark. Uppläsningen som görs av Angela Kovásc är helt enastående. Det är följsamt och Mankells ord kommer verkligen till sin rätt.


Minnet av en smutsig ängel är en av de sju nominerade ljudböckerna till Stora Ljudbokspriset som kommer delas ut på Bokmässan och efter att ha lyssnat så håller jag lite extra på Mankells bok och Kovács uppläsning.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...