21 juni 2011

Helgonet av Carin Gerhardsen...

Helgonet är Carin Gerhardsens fjärde bok i Hammarbyserien. Handlingen tar sin början med att den högt respekterade familjefadern Sven-Gunnar Erlandsson brutalt avrättas med ett nackskott när han är på väg hem efter en krogrunda med pokergänget. I offrets ficka hittas en blöt papperslapp med suddiga tecken och dessutom fyra spelkort i valörerna spader ess, spader åtta, klöver ess och klöver åtta. Dessa fynd är de enda ledtrådarna som kriminalkommissarie Conny Sjöberg och hans team har att gå på.

I det idylliska villaområdet där Sven-Gunnar och hans familj är bosatta står man som handfallen och kan inte förstå vad det är som händer. Men det ska visa sig att polisen i sin jakt på mördaren uppdagar en historia som rymmer stor tragedi och en ondska bortom allt förstånd.

Carin Gerhardsen har i denna sin fjärde bok tagit ett nytt djärvt grepp genom att lägga ytterligare personer till polisteamet. Odd Andersson, den oemotståndlige rockidolen och Hedvig Gerdin, den nyckfylla diplomatänkan. Dessa två karaktärer ger teamet en ny dimension på ett intressant och positivt sätt.

Det är en konst att hålla intresset upp genom en serie böcker men det gör Gerhardsen med den äran. Jag gillar karaktärerna i polisteamet som har fått framträda olika mycket i de tre tidigare böckerna. Mordhistorien är givetvis det som är centralt men Carin Gerhardsen har förmågan att ge karaktärerna i polisteamet tid och utrymme på ett naturligt sätt. Vilket också leder till att jag vill veta mer och vill ha en fortsättning på deras liv och historia i kommande böcker i Hammarbyserien. Jag hoppas och tror att det blir en fortsättnig på serien för Gerhardsen gör en snygg cliffhanger i slutet av Helgonet.

ps. Det här är ingen vanlig "dussindeckare"!

Här och här finns mer att läsa på bloggen om Hammarbyserien.

Norstedts 2011 / Recensionsexemplar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...