torsdag 3 februari 2011

Boktjuven, en läsupplevelse utöver det vanliga......

Igår kväll läste jag klart Boktjuven, handlingen utspelas i Tyskland under andra världskriget. Fokus i boken ligger på de tyskar som ställde sig på judarnas sida, som gjorde ett försök till att inte lyda. Bokens huvudperson är den nioåriga (vid bokens början) Liesel Meminger. Liesel skiljs från sin familj, hon blir flyttad till en fosterfamilj, när mamman och pappan tas till koncentrationsläger. Litteraturen är den andra huvudpersonen i handlingen, Liesel är boktjuv och hon stjäl från nazisternas bokbål, från borgmästarens bibliotek, ja hon stjäl böcker från alla möjliga ställen.

Litteraturen och orden ramar in de dramatiska och fruktansvärda händelser som utspelas i den lilla tyska staden Molching. När Liesel, hennes fosterföräldrar och grannar från kvarteret sitter i skyddrummet under flyganfallen så är det just orden som Liesel läser från sina böcker som håller modet uppe. Familjen gömmer en judisk ung man i sin källare vid namn Max, som blir Liesels vän och deras vänskap ramas in av ordens makt.

Det är inte den första bok jag har läst som handlat om den här tiden. Men det är den första bok jag har läst där Döden är berättarrösten. Det känns helt naturligt att det är just Döden som berättar, för vad var väl mera närvarande under denna tid i historien.

Citat från baksidestexten: "Tyskland 1939. Landet håller andan. Döden har aldrig haft mer att göra, och det är bara början"

Döden som berättarröst är det som gör Boktjuven till en  läsupplevesle utöver det vanliga. Läs den!!2 kommentarer:

  1. Av din beskrivning är det ett måste att läsa den! Tack för tipset!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...