onsdag 8 januari 2020

Ambulans 906 - Till det yttersta av Christian Unge...Ambulans 906 - Till det yttersta av Christian Unge är en spinoff  på Går genom vatten, går genom eld  som är den första boken i serien om Tekla Berg, akutläkare på Nobelsjukhuset i Stockholm. En snyggt gjord spinoff som släpptes den 22 november 2019 som ljudboksserie på bland annat Nextory, Storytel och Bookbeat.

Reza som är ambulanssjukvårdare kämpar på med jobb, ekonomi och livet som ensamstående pappa till tonårsdottern Nasrin. Han kör ambulans tillsammans med kollegan Malin och försöker komma över sina drömmar om att bli kirurg. En utbildning som han påbörjade i hemlandet innan han kom till Sverige. Men allt som oftast går han över gränsen och inväntar inte delegering från kollegan, som har det medicinska ansvaret i ambulansen. På samma sätt påkallar han heller inte (och får också kollegan att brista i ansvar) assistans från akutläkarbilen som är rutin.

Han kan inte stå emot de 20 000 kronor som han erbjuds av en okänd man för att rädda livet på en skottskadad kille. Det dröjer inte länge förrän han är insnärjd som husläkare åt ett kriminellt nätverk. Och det är här jag återigen får hänga med i Stockholms undre värld som Victor Umarov styr med järnhand. Reza blir allt mer stressad av att dölja sitt extraknäck som läkare och dessutom klara av sitt vanliga jobb som ambulanssjukvårdare.

På samma gång har heroinöverdoserna i Stockholm ökat markant vilket får Tekla Berg att ana att något inte står rätt till. Reza och Malin får allt oftare åka på dessa larm. Misstankarna växer och vem är det egentligen som brister? För det blir Tekla Berg mer och mer övertygad om att någon gör. Det går så långt att polisen till slut kopplas in.

Det är fartfylld precis som det alltid är när Christian Unge håller i taktpinnen. Sjukhusmiljön kan han det är det inte mycket att orda om. Precis som jag nämnt om Unges tidigare utgivning så behöver du inte vara kunnig inom medicinsk terminologi för att kunna hänga med. Det är ett stort plus.

Jag gillar upplägget med kort info från SOS 112 om den utryckning som Reza och Malin ska åka på. Det ramar in intrigen på ett utmärkt sätt. Likaså vävs miljöer och karaktärer snyggt samman utan att det för den skull blir rörigt. Du behöver inte ha läst boken om Tekla Berg för att kunna hänga med i handlingen men jag hade stor behållning av att få träffa på flera av karaktärerna igen. När så slutet i boken touchar början i boken om Tekla Berg så är vi hemma och jag vill ha mer av Reza.

Det här är den första säsongen i en serie om Reza. Ambulans 906 - Till det yttersta kommer också släppas som storpocket framöver. 

Tack ännu en gång Christian Unge för att jag fick förtroendet att läsa den första säsongen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...