måndag 28 november 2016

Östergötlands Bokmässa TellUs2016 - nedräkningen del 1

 
Först ut under bokmässeveckan här på bloggen är Emelie Schepp som inledde sin författarkarriär som egenutgivare och resten är historia. Märkta för livet är Emelie Schepps debutroman som hon först gav ut på eget förlag 2013. Schepp rankas som Sveriges främsta egenutgivare. Märkta för livet är den första delen i serien om åklagare Jana Berzelius.

Jag ser fram emot att får träffa Emelie igen och lyssna på henne på lördag kl. 10.50 när hon samtalar med Åsa Christoffersson, journalist på Corren, under programpunkten "Om skrivandet, karaktären Jana Berzelius och den kommande boken". Emelie Schepp är den första av författare från Östergötland, vilket är extra kul.

Här bjuder jag på mina tankar om den tredje och senaste boken i serien om Jana Berzelius, Prio ett. Varsågoda!


tisdag 21 juni 2016

Prio ett av Emelie Schepp


Snyggt plockar Emelie Schepp upp trådarna som hon har lagt ut i föregångaren Vita spår. Jag är fast direkt i Prio ett som är den tredje boken i serien om åklagare Jana Berzelius. Jag följer mer än gärna fortsättningen om det dubbelliv som Jana tvingas leva på grund av sitt hemliga förflutna.
 
Jana Berzelius privatliv ligger som en ram runt historien och när hon får beskedet att hennes mor avlidit av en hjärtinfarkt och en person från det förflutna dyker upp tvingas Jana återigen agera helt utanför lagen och dölja de spår som leder till det förflutna. Vänskap sätts på prov, mystiken tätnar och jag anar och hoppas att det är en hel del som jag inte har fått reda på än om Jana.
 
Samtidigt kallas en ambulans till en lägenhet i Norrköping där ambulanssjuksköterskorna Philip och hans kollega finner en svårt skadad kvinna fastbunden vid en stol. Polis är snabbt på plats och kriminalkommissarie Henrik Levin och kriminalinspektör Mia Bolander befinner sig snart i en jakt på en hänsynslös person när ytterligare ett offer hittas. Vad är det för vansinnesdåd som dessa personer utsatts för och vad har de för koppling till varandra? Och varför mår ambulanssjuksköterskan Philip så dåligt?
 
Jag gillar att fokus ligger på de två ambulanssjuksköterskorna som karaktärer och att jag får följa dem både  privat och i yrkeslivet. Detta utan att för den skull förringa utvecklingen av huvudkaraktärerna Jana Berzelius och polisteamet med Henrik och Mia i spetsen. Pusslet kring deras personligheter läggs bit för bit och kopplingarna till de tidigare böckerna är tydliga. Jag får följa dem i deras privatliv i lagom doser parallellt med en röst från det förflutna som i kapitel med jämna mellanrum kommer till tals. Det är ett snyggt grepp att locka mig som läsare (läs lyssnare) att försöka komma på hur det hela egentligen ligger till. Mina funderingar på vem det är som kommer till tals i de kapitlen gör att jag vill vidare och hitta svaren.
 
Upplösningen är rafflande och jag utmanas av Emelie Schepp flera gånger när hon lägger ut trådar som jag lockas att plocka upp för att sedan komma på andra tankar om vem som är den skyldige. Du har tre spännande böcker framför dig och mitt tips är att du läser dem i kronologisk ordning.
 
Här kan du läsa mina tankar igen om de två föregående böckerna i serien, Märkta för livet och Vita spår.
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...