2 augusti 2012

Två från Danmark...

Nu har jag en tid befunnit mig i Danmark. Ja för visst är det som att resa när man läser böcker från olika länder. Jag fortsätter min nedräkning inför Bokmässan med min Nordiska lista och har läst två författare som är helt nya för mig. Jussi Adler-Olsen med Kvinnan i rummet samt Sara Blædel och Kalla mig prinsessa.Ja jag har gjort det lite lätt för mig till att börja med och testat två deckarförfattare (deckarnörd som jag är) och har gillat vad jag har träffat på.

För att börja med Jussi Adler-Olsen så är jag fast från första boken (den finns redan fyra utgivna) om kriminalinspektör Carl Mørk. Mørk som är tillbaka på jobbet efter en traumatisk händelse där två av hans kollegor har blivit nedskjutna, den ena dör och den andre blir förlamad. Mørk brottas med tankar och skuldkänslor, kunde han ha agerat annorlunda för att skydda sina kollegor?!

Jag har fattat tycke för Mørk och hans assistent Hafez el-Assad, en assistent som han får när han ska bilda en ny grupp, avdelning Q1, en grupp som får uppdraget att arbeta med Cold case. Snart har de en hel hög med ouppklarade fall på sitt bord och är snart igång med att utreda en kvinnlig politikers försvinnande. Det är snyggt upplagt för parallellt får jag följa den kvinnliga politikern. Jag kan lova att det blir en kamp mot klockan och det är inte förrän på de sista sidorna som jag får reda på hur det går. Snyggt!

Det finns en underliggande humor i Adler-Olsens berättande som jag gillar. Jag kommer helt klart följa avdelning Q1 framöver.


Sara Blædels Kalla mig prinsessa tog det lite längre tid att komma in i. Jo då den börjar med en riktigt otäck scen men jag behövde flera kapitel för att komma in i historien. Fick inte riktigt grepp om kriminalinspektör Louise Rick som huvudpersonen heter. Kan ev. bero på att det här är den andra boken i serien om Rick. Men det tog sig och upplösningen är rafflande. Det är ett tungt ämne som Blædel tar upp när hon behandlar våldtäkt och nätdejting. Det händer en del i boken som gör att jag är nyfiken på en fortsättning om Louise Rick och hennes kollegor och väninnan Camilla som arbetar som journalist.
Nu fortsätter jag bokmässenedräkningen och drar till Norge. Vilken författare och bok det blir kommer inom kort i ett bokmässeinlägg på en dator nära dig!


2 kommentarer:

  1. Nästa gång tycker jag du ska lyssna på Jussi Adler-Olsen´s böcker, det är Stefan Sauk som är uppläsare.Hur bra som helst..
    Mia

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...