14 april 2012

En inblick i skrivandets hantverk...


I torsdagskväll träffades Litteraturens Vänner och Magnus Montelius för att diskutera hans debutroman Mannen från Albanien som gavs ut i november 2011. Vi träffades på Park Hotel och avnjöt lyxräksmörgås och avslutade med en kopp kaffe, allt medan vi pratade och pratade.

Det hela började i september förra året då vi träffade Magnus på Bokmässan när bloggambassadörerna bjöd in till mingel. Vi bestämde att vi skulle göra ett gemensamt projekt genom att vi i bokcirkeln läste boken och därefter träffa Magnus för ett boksamtal. Under vintern och del av våren har vi alltså läst och nu var det dags att äntligen träffas.

Det blev en mycket lyckad kväll där vi fick en grundlig inblick bakom kulisserna. En inblick i skrivandets hantverk, vilket gediget arbete och år av förberedelse som ligger bakom. Den här boken är ingen dussinvara utan en historia med en research som är välgjord och grundligt utförd. En historia som kom till Magnus för många år sedan och som under lång tid fått växa fram. Magnus beskrivning av bokens tillkomst vittnar om all den tid och med vilket tålamod han har arbetat för att skriva sin roman om händelserna under kalla kriget och de politiska strömningar som drog fram i Sverige under 60- och 70- talen. Bokens handling tar sin början hösten 1990.

Magnus fick ta del av våra tankar kring vår läsupplevelse som givetvis skiftade då vi är sju stycken som läst boken. Det blev många intressanta samtal. Vi pratade mycket om bokens huvudkaraktärer som jag tycker att jag efter vårt bokprat fick en ännu tydligare bild av. En ny dimension av bokens handling och karaktärer växte fram medan samtalen fortskred. Frågetecken rättades ut, konstaterande gjordes och vi nickade igenkännande då och då. Vi diskuterade även språk och stil och allt som tillhör ett boksamtal men vi återkom allt som oftast till bokens karaktärer som är stommen och så viktiga för handlingen.


Det var helt fantastiskt att lyssna på när Magnus berättade om sina karaktärer, hur han har levt med dem i flera år och hur han samlat på bl.a  bilder, gester och uttryck för att kunna karaktärisera dem precis så som han vill ha dem. Bokcirkelns medlemmar hade lite olika åsikter om karaktärerna som sig bör och det var givande att höra de andras åsikter. Man kan lugnt säga att så här ingående har vi aldrig diskuterat en gemensam läsupplevelse förut. Det gav verkligen mersmak.

Vi diskuterade även Mannen från Albanien som ljudbok. När förlaget hade releasefest för boken så var Tomas Bolme med och läste ett stycke ur boken och vi enades om att han är en stor favorit till att göra en ljudboksuppläsning av boken. I dagsläget finns inga planer på en ljudbok men jag tror att boken skulle bli en häftig lyssnarupplevelse med alla karaktärerna och den spännande och intressanta tid i Sveriges historia som boken behandlar.

Vi hade knappt tre timmar på oss innan Magnus tåg gick och dessa timmar flög fram i en rasande fart. En mycket givande kväll med boksamtal och trevligt sällskap. Tankarna på bokens handling och karaktärer kommer leva kvar. En kväll som även den gav mersmak.

Du kan läsa min recension av boken, som jag skrev i november här. För den som är intresserad finns det en sida på Facebook för Mannen från Albanien där man kan följa bl.a recensioner och se foton på några miljöer från boken.

Stort tack till Magnus Montelius för att du kom och delgav oss din historia.


columbi publishing 2012 / recensionsexemplar

6 kommentarer:

 1. Jösses va kul,,vår lilla bokträff ska träffas den 20:e men vi har inte bjudit in någon författare.
  Ha det bra
  Mia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det var jättetrevligt och intressant. Ha en bra söndag!

   Radera
 2. Det låter som perfekt bokkväll! Intressant med författaren som gäst och deltagare i samtalet :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja vilken trevlig kväll det blev. Lite pirrigt också :)

   Radera
 3. Vad kul! Är Litteraturens vänner en bokcirkel du är med i alltså, eller bokbloggare? Måste vara häftigt att diskutera sin läsupplevelse med författaren. Lite nervöst också kanske?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är en bokcirkel jag är med i och jag är den enda bloggaren i gänget :)Ja det var en häftig kväll och mycket roligt.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...