måndag 29 augusti 2011

Tematrio - Sommarens favoriter

Så var det dags att köra Lyrans tematrio igen. Den här veckan handlar trion om sommarens favoriter. Jo för det är oundvikligen så att vi snart kan se tillbaka på sommaren 2011. Jag har läst mycket bra och här är tre favoriter helt utan inbördes ordning.


Berätta om tre bra böcker du läst under sommaren!

1. Flickan under jorden av Elly Griffiths är en av mina absoluta favoriter den här sommaren. Det här boken är något så ovanligt som en helt oblodig deckare men för den skull inte utan spänning och intriger. Huvudpersonerna i boken är Ruth Galloway expert på forensisk arkeologi och  kriminalkommissarie Harry Nelson. Det som fångar mig totalt är Elly Griffiths förmåga att gestalta de olika karaktärerna i boken, igenkänningsfaktorn är hög vad gäller allt som livet innebär med glädje, sorg, vänskap, relationer.

2. Nästa bok som fångat mig den här sommaren är Furioso av Carin Bartosch Edström. Även det här är en deckare med ett nytt grepp så att säga. Bartosch Edström målar upp ett persongalleri mycket ingående och bygger upp sin historia långsamt och detaljrikt där varje karaktär och pusselbit är viktig för fortsättningen. Jag valde att lyssna på den här boken och det är jag glad för. Huvudpersonerna i boken är fyra kvinnor som spelar i en stråkkvartett. Den klassiska musiken vävs med jämna mellanrum in i handlingen och det är just det som gör detta till en härlig lyssnarupplevelse. Något utöver det vanliga.

3. Den tredje sommarfavoriten är boken med den passande titeln Sommarhuset av Anna Fredriksson. Titlen minner om semester, varma sommardagar med bad och ljumma kvällar med allt vad det innebär. Precis dessa känslor kommer till mig när jag lyssnar på boken men den rör också upp känslor av annat slag. De tre syskonen Eva, Anders och Maja återförenas, mot sin vilja, på sin mors begravning och nu står de alla tre som arvtagare till det älskade sommarhuset. Det är ingen lätt resa som sykonen nu måste göra då det visar sig att de vill olika med moderns hus. En fin bok som tar upp det svåra som vi då och då ställs inför. Hur viktigt det är med kommunikation. Det som fascinerar mig  är hur Anna Fredriksson får mig som läsare att pendla mellan vems sida jag står på i denna arvstvist. Eller det kanske inte är så konstigt, livet är sällan svart eller vitt utan det finns alltid en gråskala där emellan.

5 kommentarer:

 1. Så rätt du har om pendlandet mellan de olika sidorna i Sommarhuset. Ett tag håller man med Eva och lite senare med de andra syskonen. Kanske är det så att inget är svart eller vitt, utan man kan se och uppleva saker på olika sätt...

  SvaraRadera
 2. Flickan under jorden låter intressant för mig.

  SvaraRadera
 3. Bra tips inför hösten :)

  SvaraRadera
 4. Tack för boktips. Tycker "Flickan under jorden" verkar intressant.
  Ha en fortsatt bra vecka! :)

  SvaraRadera
 5. Boklusen: Ja precis så är det ju.

  Lyran: Ett utmärkt val, hoppas du gillar den.

  Bea: Varsågod:-)

  Mandelhjärta: Ja Elly Griffiths är en stor favorit. Önskar dig detsamma!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...