fredag 8 juli 2016

Fågelskådaren av Olséni & Hansen...

"Johan Ekblad landade, efter en kort och högst oplanerad luftfärd, i det daggvåta gräset nedanför fågeltornet. Det var tur att han redan var död, för annars hade det gjort fasligt ont."
 
Med ovanstående inledande ord lägger Christina Olséni & Micke Hansen förträffligt återigen ribban och presenterar andra delen i sin serie Mord i Falsterbo, Fågelskådaren. 

September månad har precis börjat och det är äntligen dags för en av ortens stora begivenheter, Falsterbo Bird Show. Denna olycksaliga morgon, när Johan Ekblads kropp faller från fågeltornet är Egon, Ragnar och ordföranden i ornitologföreningen Rosentärnan, Jan Häger, på väg mot ovannämnda fågeltorn för att iordningställa fikaförsäljning och en fågelbingo. En fågelbingo där Egon i egen hög person ska utföra fågelimitationer. Trion bokstavligen snubblar över den döde Johan Ekblad. Därmed är stenen i rullning när Egon vägrar ringa till polisen på en gång utan prompt ska genomföra sin fågelbingo till varje pris. Sagt och gjort, Egon briljerar och Ragnar står för fikaförsäljningen innan ortens poliser Mårten och Lisa kallas till platsen.

Fågelskådaren är en snygg uppföljning av föregångaren Badhytten. Olséni & Hansen plockar upp flera trådar som de lagt ut och med humor och värmer låter de poliserna jobba på för att lösa fallet. Egon och Ragnar må vara lite av huvudpersoner (och utan dem blev det inget Mord i Falsterbo) men jag gillar att Mårten får ta plats i handlingen. Jag uppskattar den humor och ironi som är en stor del av hans personlighet. Hur han kommenterar och redan har färdiga svar på de frågor han ställer och hur han pratar innan han tänker. Det blir äkta och inte förlöjligat, ja jag gillar Mårten skarpt. Mårtens ego kommer verkligen till sin rätt när han tar sig an den unge praktikanten Christoffer ett antal veckor. När så författarparet inte benämner Mårtens fru vid namn utan kallar henne Frugan, ja då är vi hemma. Men det är inte bara Mårten som utvecklas utan i lagom doser får jag åter följa hans poliskollega Lisa, (som gör vad hon kan för att hålla lite ordning på Mårten) Elisabeth, Märta, den utbrände åklagaren Fredrik, de två buttra kriminalteknikerna Holmgren och Persson. Ett persongalleri finns som en fin service inledningsvis i boken.

Jag uppskattar också kapitlens informativa rubriker, som inte bara har en rubrik utan jag får både plats, datum och klockslag mig givet. En föraning om vad som ska komma och som definitivt lockar till bladvändning. Det här är riktigt bra kriminalkomedi och jag har tidigare gjort jämförelsen med Morden i Midsomer och då framförallt när det gäller humorn. Humorn är en tung faktor som Olséni & Hansen hanterar alldeles utmärkt. Stundtals har jag skrattat gott och min korsordslösande make har då och då blivit avbruten i sitt ordknåpande för att jag bara måste läsa några rader för honom.

Således Fågelskådaren är underhållande och välskriven med humor och värme. Det gör det hela lättsamt utan att för den skull förta spänningen och att jag vill veta vem som är mördaren. En och annan tråd fortsätter Olséni & Hansen att lägga ut, vad ska hända på kärleksfronten och hur ska det gå för Mårten och hans förhållande till länspolismästare Bylund? Ja det bådar gott för en fortsättning.

När så författarna får mig att börja googla fågelnamn och då framför allt Gåsgam (en art som också innehar en av huvudrollerna) ja då har de verkligen lyckats fånga mig!


Här kan ni läsa mina tankar om föregångaren Badhytten


Massolit Förlag 2016 / recensionsexemplar
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...