24 oktober 2014

Kongospår av Christian Unge...


Martin Roeykens har jouren och en av patienterna han har hand om är en svårt sjuk gammal man. Mannen säger sig känna igen Roeykens farfar. Martin har under lång tid undrat över familjens historia, ett förflutet som hans far valt att på alla sätt hemlighålla för honom.

Detta är inledning på Christian Unges nya roman Kongospår, den fristående uppföljaren i Afrikatrilogin med kirurgen Martin Roeykens i huvudrollen.


I rask takt kastas Martin Roeykens in i en härva i politikens hetluft och en fasansfull historia om hans familjs förflutna nystas upp bit för bit. Snart finner sig Roeykens jagad av någon som inte skyr några medel för att röja honom ur vägen och tvingas lämna landet, vilket också faller väl i linje med hans egen efterforskning för att få svar på sina frågor om familjens förflutna.

Christian Unge lyckas skickligt fånga mig även denna gång, precis som han gjorde med Turkanarapporten. Sträckläsningsläget är ett faktum. Det är spännande läsning rakt igenom. Extra plus är att Christian Unge får mig att vilja googla och kolla upp ett och annat både vad gäller politik och Sveriges historia. Jag gillar skarpt när min nyfikenhet väcks. Ytterligare något som jag definitivt uppskattar är Christian Unges förmåga att porträttera Martin Roeykens, ena stunden är jag på hans sida för att i nästa bli riktigt förbannad på hans agerande, för att i nästa stund vara helt på hans linje igen. Som tur är finns Nadine, Martins före detta fru, och hans barn Gabriella och Tom i hans närhet som stöd och hjälp. Något jag också fastnat för och gillar är att Martin Roeykens inte framställs som någon övernaturlig hjälte även om han väljer sina egna vägar och tänjer på sina gränser så känns det äkta.

Jag hade förmånen att få läsa Kongospår på manusstadiet och komma med synpunkter och hittar nu mitt namn i Christians Unges tackord. Det är stort!

Jag lämnas med en del frågor och det bådar gott inför den tredje delen i Afrikatriologin. Avslutningsvis kan jag bara hålla med Varg Gyllander som finns citerad på bokens framsida "Jobbigt spännande från första stund"

Tack för att du hörde av dig Christian och att jag får följa Martin Roeykens.Christian Unge Produktion / recensionsexemplar 2014

Även denna gång skänker Christian Unge 10 kronor per såld bok till Läkare utan gränser.


1 kommentar:

  1. Tjoho! Du har en award att hämta på min blogg:) http://mednasanienbok.blogspot.se/2014/10/sisterhood-of-world-bloggers-award.html

    Vad häftigt att du är med i Tackorden och att du fått vara med i arbetet med en bok på det här sättet!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...