söndag 3 november 2013

Det kommer aldrig mer vara du av Anne-Lie Högberg...

Det är midsommarafton, Agnes och Oscar firar högtiden tillsammans hos de goda vännerna Lisa och Tom. Allt är precis som det ska vara och alla ingredienserna finns på plats som sol, sill, grillat och jordgubbstårta. Men då pratar vi bara om en fasad för innan kvällen är slut så har Oscar meddelat Agnes att han älskar Lisa och vill skiljas. Hela Agnes tillvaro slås i spillror. Hon ställs inför det faktum att bli lämnad för en av sina nära väninnor som dessutom nu ska bli styvmamma till hennes tre barn. Det här är upptakten till relationsromanen Det kommer aldrig mer vara du av Anne-Lie Högberg. Nu börjar en tid i Agnes liv som hon aldrig hade kunna föreställa sig. Ensam ska hon nu fixa vardag som helg med barnen varannan vecka. Samtidigt som hon ska hitta sig själv på nytt och finna en väg framåt...

Anne-Lie Högberg tecknar ett tydligt porträtt av en stukad familj. Jag berörs av den sorg och smärta som Agnes går igenom. Hur hon rannsakar sig själv, vad har hon gjort för fel, vad hade hon kunnat göra annorlunda, är tankar som då och då kommer för henne. Jag blir stundtals arg på Agnes för att hon tänker att allt är hennes fel. Det är ju aldrig ens fel när det går snett. Det är en styrka i Anne-Lie Högbergs berättande att jag berörs på så många olika sätt. Jag ler igenkännande många gånger under läsningen. För trots att jag aldrig har varit i Agnes situation med skilsmässa och delad vårdnad så kan jag som fru och mor känna igen mig i det relationsdrama som växer fram mellan raderna. Relationer har en naturlig roll i berättelsen och de olika karaktärerna skildras klart och tydligt allt ifrån kommunikationen mellan Agnes och Oscar till hur Agnes familj med mor, far och syster med man finns för henne och barnen hela tiden. Skickligt tecknas också hur barnen mår och upplever separationen. När så Agnes träffar Tobias så lägger Anne-Lie Högberg i en extra växel. Hur ska Agnes hantera situationen med en ny man i sitt liv, finns det plats och tillit för att våga igen?

Men nu är som tur är inte allt nattsvart, även om det hänt som aldrig fick hända, så är det här en roman om att gå vidare i livet, om att finna nya vägar och att komma stark ur en kris. Naturligt ligger fokus just på Agnes och hur hon hanterar denna livskris men Anne-Lie Högberg får också snyggt med både hur Oscar och Lisa mår och hur de påverkas av det som hänt. Handlingen utspelar sig under ett år, kapitlen är korta och jag förstår att det hinner hända mycket som jag inte direkt får läsa om, vilket inte på något sätt förtar min läsupplevelse. Tvärtom så ser jag det som ett bra tekniskt drag att kort och kärnfullt berätta historien på.

Det kommer aldrig mer vara du är en alldeles perfekt bokcirkelbok. Här finns så många olika synvinklar att diskutera. Ett hett tips alltså om du är med i en bokcirkel, annars tycker jag att du, om du är det minsta intresserad av människor och relationer, ska läsa Anne-Lie Högbergs debutroman.

Avslutningsvis vill jag citera författaren:
"Motvind blir medvind. Det beror bara på åt vilket håll man står" Tänkvärda ord att ta med på vägen.Litet Förlag 2013 / recensionsexemplar


1 kommentar:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...