tisdag 17 juli 2012

Till offer åt Molok av Åsa Larsson...

Igår lyssnade jag färdigt på Åsa Larssons femte bok i serien om Rebecka Martinsson, Till offer åt Molok. Allt tar sin början när ett jaktlag jagar en skadeskjuten björn, en björn som ätit upp Samuel Johanssons gråhund och finner en tumme i björnens maginnehåll. En för övrigt mästerlig öppningsscen som fångar mig direkt. När så en kvinnan hittas mördad och hennes sjuårige barnbarn tar sin tillflykt till en lekstuga i skogen är historien i full gång. En familjetragedi uppdagas sakta men säkert parallellt med att jag får följa den unga lärarinnan Elina Pettersson, som kommer till Kiruna i början av 1900-talet för att arbeta i stadens skola. Elina förälskar sig i disponent Hjalmar Lundbohm och deras kärlekssaga blir allt annat än ljuv. Disponent Hjalmar Lundbohm är en man som funnits i verkligheten. Spännande och mycket intressant när verkliga personer används i berättandet och blandas med det fiktiva.


Vi är många som väntat på en femte bok av Åsa Larsson. Det är hela fyra år sedan föregående bok Till dess din vrede upphör kom ut och jag blir inte besviken. Jag gillar särskilt den parallella historien i boken om Elina Pettersson och hur Åsa Larsson väver ihop dåtid med nutid. Hur gamla händelser generationer tillbaka påverkar och styr långt in i framtiden.

Det är Åsa Larsson själv som läser boken och det gör hon alldeles förträffligt. Jag är annars inte så förtjust i författaruppläsningar men i Till offer åt Molok är det helt perfekt.


Andra som skrivit om boken är Bokläsardagbok och Annikas litteratur - och kulturblogg

ps. jag håller med dig Annika "Gör slut med Måns"!!

2 kommentarer:

 1. Jag har bara läst hennes första och fastnade inte alls. Men så hör man så många som lovordar henne,,jag får väl göra ett nytt försök.
  Ha en fortsatt skön semester
  Mia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja ibland funkar det att testa igen. Ha det gott!

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...