Sidor
▼
14 mars 2019
Helgfrågan vecka 11...
Nu rusar verkligen veckorna och jag är mitt uppe i planering och genomförande av det nationella provet i svenska på gymnasiet. Torsdag kväll igen och helgen är i antågande och Mia ställer helgfrågan.
Ser män och kvinnors läsning olika ut?
I min absoluta närhet så läser kvinnorna överlag mer än männen. Jag tror det mest beror på intresse och vana vem som läser vad och inte på om man är man eller kvinna. Jag ser det även bland mina gymnasieelever. Nu undervisar jag mest killar på mina program El- och energiprogrammet och Industritekniska programmet och Flygteknikutbildningen men en och annan tjej går det allt då och då på programmen också. I år är det ganska många av mina elever som är läsvana och jag tror det handlar mycket om det när det gäller ungdomarna vare sig de är tjejer eller killar. Jag försöker inspirera mina elever till läsning utan att tänka vad som passar bäst för tjejer eller killar. Men det är klart att när jag ska inspirera någon som inte är så van att läsa eller inte gillar att läsa (vilket är vanligt förekommande och vad det beror på är en helt annan fråga som jag inte utvecklar just nu i alla fall) så är det lätt att tänka vad som passar om det är en tjej eller en kille. Bättre är då att försöka hitta något som intresserar och går att relatera till.
Jag kom kanske lite ifrån Mias fråga när jag landade bland mina gymnasieelever men jag tror inte att läsningen ser så olika ut. Det handlar som sagt mer om läsvana och intresse vem som läser vad.
Bonusfråga: Hur motionerar du?
För mig är det stavgång som gäller. För några år sedan bytte jag ut mina gamla gåstavar mot ett par bungypumpstavar. Ja det var faktiskt Blossom Tainton som instruerade mig hur de fungerar under Vårruset i Norrköping som jag deltog i. Det är lite mer motstånd i dem och det är precis den bästa motionen för mig. En powerwalk med mina bungypumpstavar är helt klart det bästa valet för mig.
intressanta tankar, jag tänker... förr i tiden... skrev flickor dagbok och brev, var mer vana att skriva också. Kanske det inte är så längre.
SvaraRaderaJa det har du rätt i..och jag ser nog en skillnad där fortfarande när det gäller just att skriva.
Raderajag tror att det finns vissa skillnader mellan mäns och kvinnors läsning. kvinnor läser ju mer och jag tror att det finns genrer där läsningen skiljer sig åt
SvaraRaderaJa jag kan nog hålla med dig och en skillnad på genrer mellan män och kvinnor kan man ana även om det alltid finns undantag
RaderaVissa skillnader kan jag se i mitt jobb som bibliotekarie mellan män och kvinnors (och tjejers och killars) läsning men det är samtidigt olika från individ till individ. Det du tar upp om elevernas och deras läsvanor är i sig en väldigt intressant fråga.
SvaraRaderaViktigare ATT unga läser än VAD de läser! F ö så hamnar man på förra veckans helgfråga när man klickar på länken hos Mia i bokhörnan, du kanske vill ändra det?!
SvaraRaderaTack för att du uppmärksammade mig på att jag länkat till vecka 10.
RaderaVi håller också på med nationella prov men för treor men det kräver läsvana.
SvaraRaderaDet skulle vara intressant att lösa en seriös studie kring detta. (Jag hamnade på förra veckans helgfråga hos dig när jag klickade på länken 🤔)
SvaraRaderaJa verkligen! Tack för att du uppmärksammade mig på fellänken.
RaderaLäsvana och intresse tror jag också på. Väldigt mycket hur man är van att läsa, och hur mycket man "utsatts" för läsning.
SvaraRaderaLäsvana elever är jag inte bortskämd med. Vissa verkar bara läsa i skolan under tvång och har så gjort i många år.
SvaraRaderaHuvudsaken är att man gillar det man läser.
SvaraRaderaTror nog det blir som allra bäst om det individuella intresset får styra, oavsett. Går nog lätt att tappa läslusten annars.
SvaraRaderaTror att det skiljer sig en del vad män och kvinnor läser. Kvinnor läser nog mer och bredare än vad män gör men sen handlar det nog mycket om läsvana också. Tycker inte man ska tänka i kön när man tipsar om böcker dock. En bra bok är en bra bok och kan passa alla - som är intresserade.
SvaraRadera