Sidor

31 augusti 2012

Simonas releasefest...

Igår hade jag den stora äran att få vara med på Simona Ahrnstedts releasefest för nya romanen Betvingade. Vid lunchtid så satte jag mig på bussen mot huvudstaden och Van der Nootska Palatset. Väl framme klev jag kl.17.00 in i en romantisk dröm med rosa bubbel, utsökta snittar och rosa prinsessbakelser. Kvällen inleddes med att Simona samtalade med Christopher O´Regan om 1300-talet, kärlek och romantik. Jag träffade bokbloggarkollegor och författare i en underbar blandning. Trots min oskuld som mingelgäst tog jag mig i kragen och fotade en del för att föreviga denna min mingelpremiär. Lycklig och rosig om kinderna lämnade jag festen med en goodiebag i min hand innehållande ett signerat ex av boken och annat lyxigt innehåll passande nog en romantisk kväll som denna.

Tack Simona för att jag fick dela denna fantastiska fest!

Simona Ahrnstedt och Christopher O´Regan efter boksamtalet

Lyckades fånga Simona och mig själv på en bild
 
Yes, min favoritförfattare Varg Gyllander, jag och Anna Von Schéele från A Nice Noise

Boken! Boken!

 

30 augusti 2012

Releasefest för Betvingade

Ikväll är det dags för releasefest för Simona Ahrnstedts andra roman Betvingade och jag får träffa Sveriges romance-drottning. Spänd och förväntansfull går jag här och nyper mig i armen för att fatta att det är sant.

29 augusti 2012

Topp 10 2012...

 
Men då, jag har återigen missat att uppdatera Topp 10 2012 både för juni och juli så här kommer bidragen:

Direkt till final:
Överenskommelser av Simona Ahrnstedt (juni)
Till offer åt Molok av Åsa Larsson (juli)


Till andra chansen:
Gideons ring av Carin Gerhardsen (juni)
Paradisoffer av Kristina Ohlsson (juli)

28 augusti 2012

Bokbloggprat om Illdåd fortsätter...


Vi har nu kommit en bit på väg med bokbloggprat om Illdåd av Thomas Erikson. Från första sidan blir jag berörd. Ja då menar jag att jag är fast och har svårt att släppa boken. Sara, en av karaktärerna, finns i mina tankar och snurrar även när jag inte läser. Lägg därtill Thomas Eriksons sätt att förmedla sin historia med korta kapitel som gör att jag vill till nästa och nästa. Nu fortsätter jag läsa!!

Häng med och följ på enbokcirkelföralla!

26 augusti 2012

Full snurr...

Hoppsan vad det rusar på för tillfället och jag gör vad jag kan för att dra i handbromsen. Men läsårsstart är alltid lite kaotiskt innan allt har satt sig. Så för tillfället ägnar jag mig åt allmän slalomläsning och skvätt-och duttläsning här och där.
 
Det är svårt att vara realist när så många böcker lockar. Dygnets 24 timmar och jag är inte riktigt kontanta just nu och sommarens lässtunder känns allt mer avlägsna. Så nu är det dags att ta det lite piano och få struktur så inte läslusten avtar.
Hur är det med er känner ni igen er? Eller är ni så där kloka och sansade att ni tar en sak i taget.
 
 

22 augusti 2012

Bokmässan 2012 - Nedräkningen...

Det närmar sig med stormsteg men ingen panik om du inte har skaffat seminariekort till årets Bokmässa. Glöm inte alla monterprogram som finns under mässan och som ingår i din entrébiljett. Det finns härligt många intressanta punkter som jag gärna besöker t.ex:


Kika in här och kryssa dig fram och botanisera bland allt det som redan igår så att säga.

20 augusti 2012

Dags för Illdåd och bloggbokprat...


Idag startar bloggbokprat om Illdåd av Thomas Erikson som är den andra boken i serien med beteendevetaren Alex King i spetsen. Det är Karin Berg på enbokcirkelföralla som leder och guidar oss från och med idag och vi håller på till den 17 september.

Det här är det första bloggbokprat som jag deltar i och det ska bli spännande och intressant att följa och vara med. Men framföra allt, äntligen är det dags för ytterligare en Alex King-thriller. Jag har precis börjat läsa boken.

Nu kör vi!

19 augusti 2012

Söndagens sommardeckare: Mons Kallentoft





Vad passar väl bättre än att avsluta Expressens serie Sommardeckare med Ljungsbro-sonen Mons Kallentoft och hans Malin Fors, Linköpingspolisen främsta utredare.

Kallentoft har skrivit fem deckare i serie med årstidstema i titlarna. Midvinterblod, Sommardöden, Höstoffer, Vårlik och Den femte årstiden. Jag har de två sista kvar att läsa. Men det är inte slut med detta för i dagarna har Kallentofts Vattenänglar, som är den första delen i en ny serie om Malin Fors, inspirerad av de fyra elementen, kommit ut.
Det brukar ofta har jag märkt bli två läger när man diskuterar Kallenofts deckare. Vi har de som gillar att de döda får komma till tals och de som inte gör det. Jag sällar mig till gillasidan! För visst är det något speciellt med att läsa en bok som utspelar sig på platser man känner igen.


14 augusti 2012

Tematrio - Titelefternamn...

Lyran fundera på titlar med efternamn i och undrar vilka som finns i våra bokhyllor. Det var ett bra tag sedan jag var med i Lyrans utmaning men den här veckan så är jag på banan igen. Veckans uppdrag är:
Berätta om en roman/novell/text med ett efternamn i titeln!




1. Den första boken med ett titelefternamn jag hittar är Edward Finnigans upprättelse, som är den tredje kriminalromanen av fantastiska duon Anders Roslund & Börge Hellström. En serie böcker som jag gillar skarpt och det här är en av de bästa.

2. Jag fortsätter med Håkan Nessers Berättelse om herr Roos. Den tredje boken i serien om fyra böcker som handlar om Gunnar Barbarotti.

3. Sista men inte minst hittar jag Karin Wahlbergs Matthandlare Olssons död, fortfarande oläst.

13 augusti 2012

Semestern är slut och bokhösten är här...

Idag har jag börjat jobba igen efter åtta veckors semester. Det har varit en lång och skön ledighet. En ledighet som bjudit på en hel del regn, men även solsken, grillkvällar, bad, utflykter, växthusbygge och trevligt umgänge med familj och vänner som sig bör. Jo då det har blivit en hel del läst också.

Jag satte mig ner och räknade efter hur mycket och vad jag har läst under semestern. I början av sommaren svarade jag på frågan som Lyran ställde om vilka läsplaner vi hade. Nu blev det inte riktigt så att jag följde den planeringen full ut och hade väl egentligen inget krav på det heller. Men några av böckerna jag tänkt läsa blev i alla fall lästa t.ex. Åsa Larssons Till offer åt Molok och två böcker från den Nordiska lista som jag vill läsa inför bokmässan.

Men det blev så mycket mer och annat som jag blev sugen på att läsa. Sammanlagt har jag läst sju böcker, lyssnat på fem ljudböcker och läst tre noveller. Under semestern har jag också fått till ett och annat bokrelaterat inslag även om det inte inneburit att jag suttit och läst hela tiden.

Nu är det dags att ta steget mot en skön läshöst med många godbitar. Men först några bilder från sommaren med tanke på de bokrelaterade inslagen.


En av sommarens höjdpunkter var när detta paket anlände och jag äntligen kunde testa att läsa e-böcker i lagom stort format till skillnad från i telefonen.
Det har blivit några romaner och tre noveller så här långt och flera ska det bli.

En tripp till Båstad med goda vänner resulterade i ett bokinköp på Willab Garden. Passar perfekt till nyblivna växthusodlare.

Efter ett besök på Flygvapenmuseum och en runda i den tillhörande souvenirshopen blev jag ett bokmärke rikare.

12 augusti 2012

Söndagens sommardeckare: Kristina Ohlsson...


Kristina Ohlsson har skrivit denna söndags sommardeckare i Expressen. Fyra deckare har hon skrivit hittills i serien om Fredrika Bergman, civilanställd på polisen i Stockholm.


Här kommer mina tankar om de fyra böckerna i kronologisk ordning Askungar, Tusenskönor, Änglavakter &  Paradisoffer.

Jag rekommenderar att du läser böckerna i ordning för största behållning.

Har du inte läst Ohlssons böcker än så har du mycket bra att se fram emot!



9 augusti 2012

I´ve been Booked...

Det var någon gång i november förra året som jag fick ett mail från Booked om chansen att läsa bokförlagens nya titlar, innan de kommit ut. Mailet blev lagt åt sidan men jag har haft det i tankarna då och då.

Nu har jag anmält mig och hade idag turen på min sida och får ett rec.ex av Örfilen av Christos Tsiolkas som ges ut av Leopard förlag. Jag får den som epub så den kan läsas på läsplattan.

Du kanske redan har anmält dig, om inte är du kanske intresseard? In och kolla hos Booked vad som gäller och anmäl dig. Och du, du måste inte ha en läsplatta de delar ut inbunda exemplar också.



8 augusti 2012

Ingen jord den andra lik av Varg Gyllander

Jag har dragit ut på att blogga om Ingen jord den andra lik av Varg Gyllander. Jag har dragit ut på det i ett försök att hålla kvar... för att jag inte riktigt vill släppa kriminalteknikerna Ulf Holtz och Pia Levin. Men nu är det dags.

Jag har nu lyssnat på de första fyra böckerna i serien. Den första Somliga linor brister lyssnade jag på redan 2009. Nu får jag vänta ett tag på uppföljaren och det är kanske lika bra att det inte går för fort utan att jag har något att se fram emot.

Linda Holtz, dotter till Ulf, hjälper till vid en arkeologisk utgrävning av en vikingagrav och hittar ett skelett som det ska visa sig inte är mer än ca femtio år gammalt. Holtz, som för tillfället är sjukskriven och i väntan på en internutredning, får uppdraget av sin chef att utreda vem kvinnan i graven kan vara. Till sin hjälp har han rättsläkaren Ulla Fredén som återskapar ett ansikte så likt skallen som möjligt. Samtidigt arbetar Pia Levin med att undersöka en skolbrand i förorten. En förort som inte ser med blida ögon på polisen. Parallellt får jag följa en historia som ligger längre tillbaka i tiden om den unga Kerstin. Kerstin lever med sin alkoholiserade mamma och hamnar minst sagt på glid i tillvaron. Även en parallell röst från tidigare böcker gör sig påmind.

Verkar det rörigt? Nej, det är det som är så skickligt med Varg Gyllanders berättande. Jag lotsas med säker hand mellan de olika spåren och får ännu en gång den där aha-upplevelsen när de olika delarna flätas samman. Jag kan bara nämna att det är inte som jag först lockas att tro. Jo, visst kan jag ana att samtliga spår har beröringspunkter och på något sätt ska knytas samman i slutet. Men inte på vilket sätt det kommer ske det står helt klart när jag lyssnat färdigt.

Det är en konst att hålla intresset uppe hos en läsare genom en serie böcker. Men det lyckas Varg Gyllander med alldeles utmärkt. Framförallt på grund av att han snyggt plockar upp föregående händelser och låter persongestaltningen utvecklas och slänger ut en del krokar som gör att det bara måste komma flera böcker. Jag har sagt det förr men det tål att upprepas. Det spelar ingen roll om Varg Gyllander gestaltar män eller kvinnor, han gör det med en stor lyhördhet. När jag som läsare känner igen mig i händelser och känslor då är det en njutning att följa berättelsen. Det finns en laddning mellan karaktärerna som känns äkta och verklig. När så Holtz och Levin arbetar sida vid sida mot slutet av historien så är min lycka total.

Bara något kort om uppläsningen: De tre första böckerna är det Magnus Roosman som läser och det gör han mycket bra. Jag blev inte orolig, nu när Gyllander byter förlag för sin fjärde utgivning, när jag såg att det var Reine Brynolfsson som nu läser. Han gör en fantastisk uppläsning som alltid.

Mera om Varg Gyllander och hans böcker på bloggen  finns här och här.


Bloggbokprat om Illdåd av Thomas Erikson


Ni som följer bloggen vet att jag väntar, ja rent av längtar efter att få läsa om beteendevetaren Alex King igen. Min längtan är snart över för om bara några dagar så släpps Illdåd av Thomas Erikson.

Jag har också anmält mig till bokbloggprat om Illdåd som enbokcirkelföralla ordnar. Vi börjar den 20 augusti och håller på den 17 september.


Häng på! Intresserad? In och läs vad som gäller på Bokbloggprat med enbokcirkelföralla


7 augusti 2012

Bokmässan 2012 - Nedräkningen...

 

Idag är det bara 50 dagar kvar till Bokmässan 2012 och ni hittar mina nedräkningsinlägg längst upp på bloggen under fliken Bokmässan 2012 - Nedräkningen.

Häng på !

 

5 augusti 2012

Söndagens sommardeckare: Denise Rudberg...

Sommardeckaren i dagens Expressen är signerad Denise Rudberg. Jag lyssnade på Rudbergs första deckare, Ett litet snedsprång i serien om åklagarsekreterare Marianne Jidhoff och fastnade direkt.

Rudberg som med den boken lanserar elegant crime med kriminalhistorier i överklassmiljö. Uppföljaren Två gånger är en vana förstärker bara mitt tycke för Denise Rudbergs serie. Nu väntar jag på den tredje boken om Jidhoff & Co.



Så snygga bokomslag!


3 augusti 2012

En kändis från Norge...




När jag nu är framme i Norge på min nedräkningsresa inför Bokmässan så är det en författare som jag har läst tidigare som fångar mitt intresse igen nämligen Anne B Ragde. Jag har tidigare läst hennes serie om bröderna på Neshov och i bokcirkeln läste vi Arseniktornet som jag nu drar mig till minnes att jag inte fastnade för. Men det har bara gjort mig mer nyfiken på författaren och vad passar väl bättre än att läsa ännu en av hennes böcker, Nattönskningen. Har hört både bra och dåligt om boken så nu ska vi se vad jag tycker.

2 augusti 2012

Två från Danmark...





Nu har jag en tid befunnit mig i Danmark. Ja för visst är det som att resa när man läser böcker från olika länder. Jag fortsätter min nedräkning inför Bokmässan med min Nordiska lista och har läst två författare som är helt nya för mig. Jussi Adler-Olsen med Kvinnan i rummet samt Sara Blædel och Kalla mig prinsessa.



Ja jag har gjort det lite lätt för mig till att börja med och testat två deckarförfattare (deckarnörd som jag är) och har gillat vad jag har träffat på.

För att börja med Jussi Adler-Olsen så är jag fast från första boken (den finns redan fyra utgivna) om kriminalinspektör Carl Mørk. Mørk som är tillbaka på jobbet efter en traumatisk händelse där två av hans kollegor har blivit nedskjutna, den ena dör och den andre blir förlamad. Mørk brottas med tankar och skuldkänslor, kunde han ha agerat annorlunda för att skydda sina kollegor?!

Jag har fattat tycke för Mørk och hans assistent Hafez el-Assad, en assistent som han får när han ska bilda en ny grupp, avdelning Q1, en grupp som får uppdraget att arbeta med Cold case. Snart har de en hel hög med ouppklarade fall på sitt bord och är snart igång med att utreda en kvinnlig politikers försvinnande. Det är snyggt upplagt för parallellt får jag följa den kvinnliga politikern. Jag kan lova att det blir en kamp mot klockan och det är inte förrän på de sista sidorna som jag får reda på hur det går. Snyggt!

Det finns en underliggande humor i Adler-Olsens berättande som jag gillar. Jag kommer helt klart följa avdelning Q1 framöver.


Sara Blædels Kalla mig prinsessa tog det lite längre tid att komma in i. Jo då den börjar med en riktigt otäck scen men jag behövde flera kapitel för att komma in i historien. Fick inte riktigt grepp om kriminalinspektör Louise Rick som huvudpersonen heter. Kan ev. bero på att det här är den andra boken i serien om Rick. Men det tog sig och upplösningen är rafflande. Det är ett tungt ämne som Blædel tar upp när hon behandlar våldtäkt och nätdejting. Det händer en del i boken som gör att jag är nyfiken på en fortsättning om Louise Rick och hennes kollegor och väninnan Camilla som arbetar som journalist.




Nu fortsätter jag bokmässenedräkningen och drar till Norge. Vilken författare och bok det blir kommer inom kort i ett bokmässeinlägg på en dator nära dig!


1 augusti 2012

Dit drömmar färdas för att dö av Mattias Edvardsson...

Mattias Edvardsson är en bland många som ställt sig frågan: Hur kan en mamma medverka till sin egen sons död? I debutromanen Dit drömmar färdas för att dö söker han förståelse för hur allt kunde gå så fel. Bokens handling, som för övrigt är skönlitterär, bygger på det kriminalfall som skakade Sverige 2006, som kom att benämnas Fallet Bobby. Den då 10-årige pojken torterades till döds av sin mamma och hennes sambo. En misshandel och tortyr som pågått alltsedan mamman flyttat ihop med sambon hösten 2005. Edvardsson har läst och granskat förundersökning och domstolsprotokoll och gör nu sin tolkning av fallet genom att blanda fakta med fiktion.

Handlingen griper tag i mig från första sidan. En handling som sakta men säkert byggs upp genom att historien berättas växelvis ur olika tidsperspektiv. Trots att jag vet utgången så lyckas Edvardsson fånga mitt intresse. Jag dras med i sökandet efter förståelse och svar. Jag måste bara vidare och kunde inte släppa boken när jag väl börjat även om läsningen stundtals var mycket smärtsam.
Nu är det inte bara själva handlingen och de fakta som ligger till grund för boken som gör att jag fångas. Boken är skriven med respekt och hänsyn till de inblandade och deras närstående. En balansgång som görs på ett föredömligt sätt. Jag måste medge att jag var nyfiken på just detta, hur Mattias Edvardsson skulle handskas med den fakta som han har tagit del av. Det som har hänt går inte att bortförklara. Trots det fiktiva finns det verkliga människor att ta hänsyn till och Edvardsson skriver med stor lyhördhet när han på ett skickligt och varsamt sätt tolkar och gestaltar mamman, pojken och sambon, som i boken fått namnen Liisa, Sammy och Brian. Språket är lätt att följa och jag leds vidare genom all smärta med hjälp av följsamheten i berättandet, vilket gör att jag känner mig trygg och orkar följa det som så fasansfullt utspelas.

En stark och oförglömlig läsupplevelse om smärta, mänskligt lidande och sökandet efter bekräftelse på många plan. Det finns ingen enkel förklaring men jag är tacksam för att jag har fått ta del av Mattias Edvardssons tolkning som han gör ur den unga mammans perspektiv.

 
Parabellum Nord AB Förlag 2012 / förhandsexemplar