30 juni 2015

Sommarlov med Kulturkollo... #juli

#juli


Dagens ord är juli och för mig så är juli lika med bad i en insjö. I år mera efterlängtat än någonsin då försommaren och hela juni månad har varit kall och regnig. Badtemperaturen är fortfarande blygsam men det hindrar inte mig. Jag ska i och med förra årets badsäsong i färskt minne, då till och med maken vågade sig i dock utan bildbevis, bjuder jag här på en badbild. Det är juli det! 


Privat bild

Ingår i utmaningen #sommarlovmedkulturkollo

29 juni 2015

Sommarlov med Kulturkollo... #hemligheter

#hemligheter är dagens hashtag och hur många berättelser handlar väl inte om hemligheter. Ett tacksamt ämne att nysta i. Håkan Östlundhs Inkräktaren handlar om en gammal infekterad släkthistoria. En spännande berättelse om svek och mörka hemligheter.













Ingår i utmaningen #sommarlovmedkulturkollo

28 juni 2015

Sommarlov med Kulturkollo... #blommig

En rosbukett som står för kärlek och omtanke illustrerar dagens ord som är #blommig
En blombukett kan betyda så mycket.

Privat bild















Ingår i utmaningen #sommarlovmedkulturkollo

27 juni 2015

Toscana tur och retur av Åsa Hellberg...

Åsa Hellberg tar mig med på en underbar resa i Toscana tur och retur. En resa som både är underhållande och allvarlig. För det är det som Åsa Hellberg gör så himla bra. När hon blandar livets ingredienser såsom kärlek, sorg, romantik, vänskap, relationer, äventyr, sex, saknad, längtan, familjeliv, ensamhet osv. Här skulle jag kunna fortsätta räkna upp allt som livet innebär.


Journalisten Sara Raphael och den kända författaren Jessica Romin, tillika bästa väninnor sedan gymnasietiden, ger sig ut på en resa de sent ska glömma.

Sara behöver uppslag till sitt nästa reportage och gör allt för att få med sig Jessica på en motorcykelsemester till Toscana. Men Jessica är motsträvig då hon har planerat in att delta på en författarträff i Malmö. Hur som helst efter en vindlande färd på motorcykel med en del förhinder hamnar de båda till slut i Toscana och i trakten där Saras farfar har sina rötter. Sara med en agenda att leta reda på sin farfars vin på det vackra slottet och Jessica för att glömma sitt livs  stora kärlek JP. Det blir för dem båda en resa tillbaka i tiden och det förflutna gör sig påmint på flera sätt. På slottet möter de Texas och Anders som är ute på resa med sitt motorcykelgäng. Slottets värdpar är ytterligare karaktärer som kommer sätta sin prägel på vistelsen.

När man tänker på feelgood och romantik så skulle det kunna bli för mycket och alldeles rosenrött men Åsa Hellberg har fingertoppskänslan att blanda sin berättelse med allvarliga inslag som kryddar romantiken alldeles förträffligt. Den stundtals humoristiska tonen varvat med den allvarliga gör att boksidorna flyter på och jag dras med i historien. Att sedan Sara och Jessica är i femtioårsåldern gör det hela inte sämre då igenkänningsfaktorn är hög. Det är härligt att läsa och lätt att relatera till känslor och upplevelser.

Det här är romantisk dramakomedi när den är som bäst. Det är äkta och skildrat på ett realistiskt och trovärdigt sätt. Jag är på plats där berättelsen utspelar sig. Och för att inte tala om de beskrivningar som Åsa Hellberg gör av den italienska maten. Jag kan riktigt känna smaker och dofter. Jag gillar att jag hålls på sträckbänken till slutet av boken, då den hemlighet som Jessica burit på sedan ungdomsåren kommer upp i dagen. Det gör att min nyfikenhet kittlas hela vägen.

Jag valde att lyssna på boken. Uppläsare är Kerstin Andersson som gör det perfekt. En underbar läsupplevelse eller varför inte lyssnarupplevelse att njuta av i sommar.



Sommarlov med Kulturkollo... #himmel

#himmel

I en vilstol med ljudbok i lurarna och nedanstående himmel för ögonen sveps jag lätt med i berättandets underbara värld.

Privat bild




















Ingår i utmaningen #sommarlovmedkulturkollo

26 juni 2015

Sommarlov med Kulturkollo... #deckare

#deckare


Det har nog inte undgått någon att jag gillar deckare som också är dagens ord. Jag gillar förstås en bra spännande historia men också det faktum att deckare ofta skrivs i en serie. Jag har några favoritförfattare som sticker ut i genren och har lockat mig till att följa polisteamen.

  • Kriminalkommissarie Conny Sjöberg och hans team i Hammarbyserien (författare: Carin Gerhardsen)
  • Kriminalteknikerna Ulf Holtz &  Pia Levin (författare: Varg Gyllander)
  • Kriminalkommissarie Anders Knutas (författare: Mari Jungstedt)
  • Kriminalkommissarie Karin Adler (Ann Rosman)

En kvartett av författare som på ett alldeles utmärkt sätt gestaltar sina karaktärer så att jag verkligen kan leva mig in i deras personligheter. En gäng som jag med nöje och stor läsglädje följer.

Ingå i utmaningen #sommarlovmedkulturkollo

23 juni 2015

Sommarlov med Kulturkollo... #omläsning

#omläsning

Det är något jag ägnar mig åt väldigt lite. Ja faktiskt aldrig. Men om jag ska läsa om något så lutar det åt Diana Gabaldons serie om Claire och Jamie och Jan Guillous serie om Arn tempelriddaren.

Ingår i utmaningen #sommarlovmedkulturkollo

22 juni 2015

Sommarlov med Kulturkollo... #semester

#semester

Förra veckan jobbade jag de två sista dagarna för vårterminen 2015. Nu när midsommarhelgen är slut och första hela veckan på mitt sommarlov har börjat så är det definitivt semester. Ett läsår läggs till handlingarna och jag laddar för ett nytt. Vad passar väl bättre än att börja med en ny bok (ja jag började läsa boken redan igår kväll). Carin Gerhardsens avslutande del i Hammarbyserien Falleri fallera falleralla.

Semester är lika med mycket lästid!



Ingår i utmaningen #sommarlovmedkulturkollo


#sommarlovmedkulturkollo

Jag antar helt prestigelöst Kulturkollos utmaning #sommarlovmedkulturkollo. Varje dag från 22 juni till 15 augusti får ett eget ord, med sin egen hashtag. Och precis som i Kulturkollos anda för utmaningen så får varje ord inspirera till boktips, bilder, funderingar m.m. Helt opretentiöst. Här nedan är de ord som gäller. Kanske blir du också sugen på att haka på.

Bild lånad av Kulturkollo

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...