30 april 2013

Conny Sjöberg is back...

Äntligen är det dags för Conny Sjöberg och hans team i Hammarbyserien igen. I dagarna släpps Hennes iskalla ögon signerad Carin Gerhardsen och den sjätte boken i serien.

Det finns vissa karaktärer som jag gärna återkommer till och ett gäng är Carin Gerhardsens färgstarka grupp med just Sjöberg i spetsen.

Läs mera om föregående böcker i serien här och här.




29 april 2013

Östergötlands Bokmässa 2013...


"...Syftet med Östergötlands bokmässa är att lyfta fram den lokala, närodlade litteraturen. Vår målsättning är att alla deltagare ska ha en naturlig koppling till Östergötland och att så gott som alla deltagare ska vara verksamma inom den östgötska bokbranschen..."


Så där ja, nu är nedräkning i full gång och vi tar sikte på 12 oktober 2013.....



Idag lanseras hemsidan för Östergötlands bokmässa. Bokmässan som äger rum lördagen den 12 oktober kl. 10-16 på Linköpings stadsbibliotek. Är du aktiv inom bokbranschen i Östergötland och intresserad av att vara med? Följ länken ovan för att göra din anmälan.


Är du nyfiken på att besöka årets bokmässa och vill veta vad som kommer hända och vilka deltagarna är så håll utkik på hemsidan.


Dessutom håller du dig uppdaterad genom att följa med här på bloggen. Följ Östergötlands bokmässa även på Twitter. För ytterligare info se evenemang på Facebook.


Jag samlar allt om bokmässan under fliken Östergötland bokmässa 2013 längst upp på sidan.


Häng på!!



25 april 2013

Pling ifrån inkorgen...




Viktigt meddelande i min inkorg!!!

MEDDELANDE OM RESERVERAT EXEMPLAR
Nedanstående exemplar har inkommit.

Löpnr:315
Hc  Ohlsson, Kristina, Davidsstjärnor 2013




Jag begav mig till bibblan idag och hade förstås helt glömt bort att just torsdagar är det stängt på min lokala filial. Ja, ja, det blir att ta en tur dit imorgon istället då.

Här har jag bloggat om de tidigare böckerna i serien om Fredrika Bergman

Askungar
Tusenskönor
Änglavakter
Paradisoffer

Förbereder sommaren...

Tog en sväng förbi pockethyllan i mataffären och hittade Skuggor på vattnet - och elva andra berättelser


En novellsamling av Peter Robinson med överkommissarie Alan Banks i huvudrollen.

Det börjar bli dags att förbereda sommarläsningen och vad passar väl bättre än elva deckarnoveller att njuta av en ljuvlig sommardag eller varför inte i skymningen insvept i en pläd.

Fixa genren...

För ett tag sedan tipsade en kollega om den här boken. Här finns fakta om genrer, olika slags uppgifter och avslutningsvis en skrivuppgift kopplad till aktuell genre. Här finns också ett kapitel med skrivtekniska tips.

Har bara skummat lite i boken men anar redan att detta är en bra investering till kommande planeringar.



23 april 2013

Firandet fortsätter...

Firandet av Världsbokdagen fortsätter...så här såg det ut idag på gymnasieskolan där jag jobbar.



Världsbokdagen...

Tänk vad ett år går fort, redan den 23 april och därmed Världsbokdagen. Dagen då hela världen firar böcker, författare och läsning samt värnandet om upphovsrätten och människans fria tillgång till information.

Hoppas ni hinner läsa riktigt mycket idag och ge varandra lite boktips.

Önskar er alla en toppendag!



19 april 2013

Natti natti...

Snart sovdags, kryper ner under täcket och lyssnar på Bokpodden som görs av Bokhora. Det nionde avsnittet som handlar om skräck.



Håll utkik, flera tips på podcaster med boktema som jag följer kommer inom kort.

Bok i postlådan...

Igår fick jag finfin post i min brevlåda. Grymt snyggt bokomslag. Åh som jag längtat efter att läsa Susanne Bolls nya bok, Det enda rätta




18 april 2013

Nästa bokcirkelbok...

Här är boken som gårdagskvällens värdinna har valt till oss i bokklubben att läsa, Jag lever, pappa.

Bokpratat...

Bokprat och ljuvlig laxgryta förgyllde min kväll igår. Det var precis vad jag behövde efter en lång arbetsdag.

Vi diskuterade Lena Anderssons Var det bra så? och var överens om att det är en välskriven skildring av uppväxtförhållanden i en förort under 70- och 80-talen. Lena Andersson lyckas bra med att på så få sidor få med så mycket. Hon berör bl.a etnicitet, sociala villkor, grupptillhörighet, rasim och mobbing. Intressant och viktig läsning, men som en av oss uttryckte det under kvällen: Jag blev deprimerad när jag läste.

Frågan som dröjer sig kvar efter boksamtalet är: Hur långt har vi egentligen kommit?



17 april 2013

Bokprat ikväll...

Ikväll är det äntligen dags för bokprat med Litteraturens vänner. Det ska bli riktigt intressant att höra vad gänget tycker om Var det bra så. Själv är jag lite tudelad och ser fram emot kvällens diskussion. Boken är utvald till 2013 års Stockholm läser-bok.








16 april 2013

Passar på...

Det gäller att passa på medan man väntar på pendlingssällskapet.



15 april 2013

Om himlen smälter...

Om himlen smälter av Hassan Loo Sattarvandi är berättelsen om den unge gymnasistens kärlek till flickvännen. Det är vackert och poetiskt skrivet men vi klickar inte riktigt här. Jag fångas inte av historien, som blir lite rörig för min smak.









14 april 2013

Doggy Monday av Maria Sveland...

I Doggy Monday gör Rigmor upp med allt och alla.

Rigmor lever i ett kärlekslöst äktenskap. På jobbet, på Försäkringskassan, är hon näst intill osynlig, trots ett arbete som ger synliga resultat. Enda gången som Rigmor mår bra är när hon före jobbet går till simhallen för att simma och basta. Även denna dag börjar med ett besök på simhallen men efter det ska inget mer bli sig likt. För nu är det dags för den ilskna och hunsade Rigmor att ta revansch och hämnden är både uppfriskande och smått äcklig. Återupptäckt kåthet och sexualitet ska visa sig bli de vapen som Rigmor nyttjar till fullo.



Jag valde att lyssna på novellen via Storytel och det är författaren själv som läser och det gör hon förträffligt. Maria Sveland tar ut svängarna rejält och stundtals blir det lite för mycket av kroppsvätskor. Men det är då ett som är säkert att glömmer den här novellen det gör jag inte och det är gott nog.


Nytt i läshögen...

Den bästa posten är ett bokpaket. Ser fram emot Patricia Harmans Barnmorskan i Hope River utgiven av Historiska Media.











Novellcirkel Nathan Englander novell 8 och cirkeln är sluten...

Gratis frukt till unga änkor är den åttonde och sista novellen i samlingen. Den kanske mesta dramatiska av dem alla, berättelsen om professor Tendler som överlevt koncentrationslägret, som efter tiden där utför hemska dåd. Novellen har väckt tankar om rätten att döda en annan människa, om att försöka förstå och leva vidare men aldrig glömma.

Anna menar: "det är liksom lika bra att packa en påse frukt och acceptera det som skett. Inte resignera eller respektera utan leva vidare". Lotten fortsätter: "...att man inte KAN förstå, man kan bara försöka läras sig av de som upplevt det hela"


Därmed är novellcirkeln sluten. Det som började med en twittring mellan Anna och Brombergs Bokförlag, som jag snabbt hakade på, blev ett lärorikt och trevligt novellsamtal. Det har varit mycket intressant att få vara med på den här resan tillsammans med er andra tio bokbloggare. Tack för det! Jag har fördjupat min läsning och förståelsen kring novellsamlingen vi läst. Det har varit ett perfekt och roligt sätt att ta sig an en bok på. Det har varit till stor hjälp i vår diskussion att ha datum att hålla sig till. Annars är det lätt att man (läs jag) drar ut på det. Samtidigt får det inte gå för fort, vi läser olika snabbt och det har varit mycket i Englanders texter att ta in. En svår avvägning det där. Det här är något som jag gärna vill testa igen och då gärna med en roman som grund. Det får blir att undersöka vad förlagen har att bjuda på till hösten....

Stort tack till dig Anna för att du höll i trådarna och lotsade oss framåt!

Här kan du kika in hos övriga novellcirklare
och dagarna går 
Bibliotekskatten
Fru E:s böcker
Enochannanbok
Breakfast Book Club
Henrik Elstad
Lottens bokblogg
Min bokblogg
Cum libris non solus
Café de la Nouvelle


Nu surfar jag vidare på novellvågen i bokbloggarhavet.


12 april 2013

Novellcirkel Nathan Englander novell 7...

Läsaren är den sjunde novellen vi läser. En sorglig berättelse om en författare som ingen längre kommer för att lyssna på förutom en trogen följare, som ständigt dyker upp för att lyssna på Författarens uppläsning. Min första tanke efter en stunds läsning är att novellen är svårtolkad och återigen så sorglig.

Jag funderar precis som många fler i novellcirkeln kring vem Författaren egentligen är? Var är alla läsare och lyssnare? Alla har vi något att säga men vem vill lyssna? Jag slås av hur Författaren oförtrutet fortsätter med sin resa från stad till stad för att föra ut sitt budskap. Sorgsenheten märks tydligt hos Författaren när han plockar fram den lilla boken. Boken där han skriver på nästa historia och reflekterar över hur den trogne lyssnare inte kommer att finnas kvar för att lyssna på den nya berättelsen, som håller på att ta form. Berättandet får aldrig ta slut.

Annas ord dröjer sig kvar...

"...författaren är uppenbart bortglömd och skulle kanske lika gärna slippa fara runt på förnedringens turné men den där ende läsaren, lyssnaren förföljer honom. Om detta må ni berätta om det också är så att lyssnaren bara finns inuti en själv..."


Här kan du kika in hos övriga novellcirklare
och dagarna går 
Bibliotekskatten
Fru E:s böcker
Enochannanbok
Breakfast Book Club
Henrik Elstad
Lottens bokblogg
Min bokblogg
Cum libris non solus
Café de la Nouvelle

8 april 2013

Lång dag...

En lång lång måndag avslutas med en novellix i lurarna.



Liebster Blog Award...



Mia skickade en Liebster  Blog Award till mig. Det känns fint att bli uppmärksammad och motiveringen gör mig extra glad "...för det var genom att läsa hennes blogg jag vandrade vidare till Monika, Carro, Jennie, Ingerun, Malin och många fler..." Då är böcker och läsning när den är som bäst. Extra kul att få från dig Mia för nu har vi följt varandra ett bra tag. Tack!


1. Vad ville du bli när du var liten?
Jag ville jobba på kontor eller på posten. Fixa med papper och sortera hit och dit verkade spännande.

2. Vad är du idag?
Jag jobbar som gymnasielärare och är en kvinnan mitt i livet.

3. Vart vill du helst resa?
Skottland och tillhörande rundtur till whiskydestillerierna och den vackra naturen.

4. Var ser du dig själv om fem år?
Jobbar med mina gymnasieelever och kanske har jag fått till den där boktipsar-bokpratar-afternoon-tea-träffen här i Östergötland.

5. Rött eller vitt?
Rött och gärna italienskt.

6. Sommar eller vinter?
Sommar!!

7. Skog eller hav?
Vill inte välja, behöver båda, bor nära skog och åker gärna till hav (nåja i alla fall till min favoritinsjö i närheten)

8. Vad gör dig ledsen?
Egoism och orättvisa.

9. Vad är det bästa du vet?
En tidig solig sommarmorgon, kaffe i koppen, en bok i handen med vågskvalp som ackompanjemang.


Tanken är att skicka vidare till fem bloggare. Men många har fått och jag väljer att lyfta på hatten för er alla och skickar en rosa kram ut i bloggarvärlden.



7 april 2013

Novellcirkel Nathan Englander novell 6...

Sommarlägret Solnedgången är en av mina absoluta favoriter i novellsamlingen. Liknelsen med koncentrationslägren är mycket tydlig. Platsen vi befinner oss på är ett sommarläger för åldrande judar. Agnes och Arnie hävdar bestämt att en av de andra deltagarna på lägret var deras lägervakt under tiden i koncentrationslägret. Josh som är föreståndare på Solnedgången hamnar mitt i en härva av skuld och vedergällning. Många fundering om hämnd och minnen som sviker diskuterades i novellcirkeln.

Henrik uttrycker det så bra  "....vem får egentligen döma andra människor? Och vilka straff kan man då utmäta? Det blir väldigt tydligt i novellen varför de som själva är berörda, inte är lämpliga att döma någon. Hämnd är en stark drivkraft som är svår att hantera...."

Själv landade jag i detta "....här ser jag bilder framför mig hela tiden. Bilder som skulle kunna bli en film på temat...." när jag läste och skrev några rader om det i vårt dokument.

Det är verkligen en konst att nyttja novellformatet så att jag fångas så totalt att en hel film spelas upp framför mig. Dags för en roman av Nathan Englander?


Här kan du kika in hos övriga novellcirklare
och dagarna går 
Bibliotekskatten
Fru E:s böcker
Enochannanbok
Breakfast Book Club
Henrik Elstad
Lottens bokblogg
Min bokblogg
Cum libris non solus
Café de la Nouvelle



5 april 2013

Kepler x 2...



I rask takt har jag lyssnat på de två senaste i serien om kommissarie Joona Linna, Eldvittnet och Sandmannen. Uppläsare är Jonas Malmsjö, en av min favoriter bland manliga uppläsare. Det har skrivits spaltmeter, ja till och med bloggmeter (jo då så kan man säga), om Keplers bokserie. Så vad finns väl mer att tillägga förutom några personliga tankar.

Det är en konst att kunna skriva tvåan, trean, fyran osv. och samtidigt hålla intresset hos läsarna uppe. Lars Kepler lyckas galant med den uppgiften. I ordningsföljd som böckerna har kommit så tycker jag att de bara blir bättre och bättre. Dessutom lyckas Keplers med att hålla den röda tråden snyggt och skickligt genom samtliga fyra böcker. Jag hålls i ett järngrepp från första till sista sidan i en andlös spänning. De passar alldeles utmärkt att lyssna på, handling och karaktärer spelas upp tydligt och klart för mitt inre när jag lyssnar. Det är en sådan där ni vet "jag-är-på-plats-upplevelse"

Mina tankar om Paganinikontraktet kan du läsa om här. Hypnotisören läste jag innan jag började bokblogga så den har jag bara bloggat om efter att ha sett filmatiseringen.




Jag känner din hud av Anna Jansson...

"Att vara massör är att se utan att själv bli sedd. Jag klär av dem in på bara själen, själv har jag bylsiga bomullskläder så ingen tillåts att ens ana konturerna av min kropp. Jag håller distansen...mina vana händer läser deras förflutna...Jag frågar inte mycket...de berättar sina liv för mig..."

Ovanstående citerade meningar finns några sidor in i Anna Janssons deckarnovell Jag känner din hud som ingår i Hoi förlags E-novellsatsning.



En hud som brinner av hunger måste få vad den vill ha till varje pris. Lust och vrede blandas samman till ett oundvikligt slut. Jag har bara några enstaka gånger varit hos en massör och kan gärna tänka mig att göra det igen. Det är snyggt och skickligt av Anna Jansson att förlägga sin handling i den här miljön. Kontrasterna mellan mjuka, varma händer som masserar till välbefinnande och vad som verkligen försiggår inom en människa är riktigt skrämmande och får mig att rysa av både välbehag och fasa. En häftigt läsupplevelse!


4 april 2013

Mår bra...

Här sitter jag och mår bra i uterummet.




Novellcirkel Nathan Englander novell 5...

Allt jag vet om släkten på min mors sida är den femte novellen i novellcirkeln. Novellen är uppdelad i korta stycken numrerade med datum där släktens historia berättas. Novellens upplägg med dessa fragmentariska stycken passade inte mig. Det här blir rörigt att följa och novellen säger mig inte så mycket. Jag fastnar inte helt enkelt. Jag fick inte fatt i den viktiga historien som bygger författarens bakgrund och identitet. Jag var också en av de som tyckte att slutet kom abrupt.

Novellen har krävt omläsning efter vårt samtal i cirkeln. Jag har så behövt att lyssna till vad de andra har tyckt och tänkt. Givetvis har vi olika ingång när vi läser men i den här novellen är det extra tydligt. Vissa texter är nödvändiga att få diskutera med andra. Ja de till och med kräver diskussion.

Gittan du fick mig verkligen att tänka ett varv till när du berättar om hur du lyssnat till din mors berättelser i pusselbitsform som du aldrig riktigt fick ihop. Att känna igen sig är det bästa man som läsare kan uppleva. Samtidigt som det kan vara svårt att återigen minnas när det är tunga händelser som kommer upp i minnet. Samma gäller slutet på novellen med din tolkning på det tomrum som medvetet skapas för att historierna måste föras vidare. Tack för dina tankar som hjälpte mig i läsandet.

Jag citerar dig Gittan som avslutning med några ord som jag tar med mig ..."inga svar för de som kan svara är döda och hade de levt hade frågorna inte ställts pga av rädsla för svaren..."


Här kan du kika in hos övriga novellcirklare
och dagarna går 
Bibliotekskatten
Fru E:s böcker
Enochannanbok
Breakfast Book Club
Henrik Elstad
Lottens bokblogg
Min bokblogg
Cum libris non solus
Café de la Nouvelle


3 april 2013

Mörka platser av Gillian Flynn...

På min önskelista till tomten i julas stod Mörka platser av Gillian Flynn. Det skulle visa sig att paketet låg under granen på julafton. Boken blev liggandes under vintern i bokhyllan i "vill-läsa-högen", men i påskhelgen har jag läst ut boken och det har varit en hisnande resa.
Det har gått 25 år och Libby Day som nu är 32 år lider svårt av sviterna efter att ha bevittnat morden på sin mor och två systrar. Tre mord som hennes då femtonårige bror Ben fick skulden för efter att Libby vittnat om att han var den skyldige. Ett dåd som kom att kallas Satansoffret i Kinnakee. Men var han verkligen den skyldige?

Några privatspanare, som tror att Ben är oskyldig, tar kontakt med Libby för att få henne att berätta om händelsen. Mot betalning, pengar som Libby verkligen behöver, vill de att Libby söker upp de som var involverade när det begav sig för 25 år sedan.

Växelvis får jag får följa Libby i nutid, i hennes sökande, parallellt med dåtid, som berättar vad som faktiskt hände den ödesdigra januarinatten 1985. Gillian Flynns val att berätta historien så här ger en extra tyngd. Jag vill vidare, jag får en bild av varje karaktär på ett tydligt sätt. Det gör att jag kan fatta tycke för och känna med de inblandade. Det är stundtals riktigt otäckt att läsa och jag lider med Libbys familj och mamman som kämpar för att hålla ihop familjen genom alla svårigheter.

Det här är ingen vanlig deckare med ett polisteam som jobbar på fallet. Här är offer och förövare huvudpersoner. Det är svart och mörkt men samtidigt så finns hopp. Framförallt går det inte att räkna ut hur det hela ska sluta. När jag tycker mig ana hur det ligger till så vrider Gillian Flynn till några extra varje i avslutningskapitlen. Libbys resa vill jag inte ha oläst. Jag kan verkligen rekommendera boken för dig som vill komma bakom fasaden och in i det mänskliga psyket. För otäckt är det, riktigt psykologiskt under huden krypande otäckt.






1 april 2013

Påskekrimsavslutning...

Jag avslutar påskhelgen med en deckare i novellformat av Anna Jansson, Jag känner din hud. Ytterligare en novell som ingår i Hoi förlags novellsatsning.




Novellvågen rullar vidare in i april...

Novellvågen rullar vidare och mars övergår nu till april. Mars har framför allt innehållit  novellcirkeln Vad vi pratar om när vi pratar om Anne Frank. Men det har blivit ett par novellixerStorytel också, Lära sig och Kärlek ända in i döden likaså har läsplattan nyttjas och där har jag läst Lars Rambes Dödsängeln, Hoi förlag.


Novellcirkel Nathan Englander novell 4...

Novell nummer fyra, Peep show, i Nathan Englanders novellsamling handlar om Allen Fein som på sin väg hem till hustrun råkar slinka in på en sexshow. Med ett antal polletter på fickan stoppar han i den första polletten så att luckan öppnas. Precis som vi kan ana får han nu se nakna kvinnor. Lucköppnandet fortsätter och nu visar sig personer från Allens närhet som tydligt påpekar vad de tycker om hans besök på klubben. Dessa personer gör allt de kan för att övertala Allen, tillbaka till den rätta tron.

Jag skrev aldrig något i vårt gemensamma dokument om den här novellen. Jag tyckte den var lättläst och tydligt skildrad genom de olika luckorna som öppnades. Men mina känslor under läsningen växlade, stundtals fastnade skrattet i halsen, stundtals kände jag mig illa berörd för att i nästa stund le för mig själv. Englander skildrar skuld och skam med humor, en humor som jag tror är nödvändig för att det inte ska bli för tungt. Precis som i tidigare noveller så finns det så mycket där mellan raderna som jag inte riktigt får grepp om vid första läsningen. Mia jag blev också snopen när novellen tog slut, var inte beredd på det.

Gittan beskriver det så bra: Den här novellen var annorlunda och det är först i den här jag kan fnissa till Englanders skrivande...riktigt skruvat, surrealistiskt, så’nt gillar jag! Den lämnar inte lika många tankar som de föregående novellerna. En slags utplanande återhämtning av allt hemskt och alla djupa tankar...


Här kan du kika in hos övriga novelcirklare
och dagarna går 
Bibliotekskatten
Fru E:s böcker
Enochannanbok
Breakfast Book Club
Henrik Elstad
Lottens bokblogg
Min bokblogg
Cum libris non solus
Café de la Nouvelle





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...