Sidor

28 mars 2013

Pyntad läshörna...


Påskriset är på plats så nu inleder jag påskfirandet. Först en långhelg fylld av god mat och trevligt sällskap. För att i nästa vecka fortsätta med ett välbehövligt påsklov.

Nu lär det väl inte bli några lässtunder i just den läshörnan. Termometern visar fortfarande på för låg lästemperatur i uterummet. Men om jag har vädrets makter på min sida så kan det kanske bli en fika någon solig eftermiddag i hörnan.

Garanterat är att det i alla fall kommer blir en hel del påskekrim som grannarna i väst uttrycker det så bra. Norrmännen har allt sedan 1920-talet frossat i deckare runt påsk och visst är det en alldeles utmärkt härlig tradition att haka på.

De deckare som lockar mig mest just nu är två för mig helt olästa författare, Magnus Zaar som skrivit Den nakne ambassadören och Fred Vargas med Budbäraren och en gammal bekanting Elly Griffiths med Känslan av död som är den fjärde boken i serien om underbara Ruth Galloway.

Vad läser ni i påsk? Är ni på för lite påskekrim?

Glad Påsk!!





Novellcirkel Nathan Englander novell 3...


Den yngsta av bröderna Blum blir misshandlad till medvetslöshet av grannskapets antisemit. Ett gäng grabbar bestämmer sig för att hämnas misshandeln. Boris blir den som ska träna gänget till att slåss och ge igen. Det här är inledningen till Hur vi utkrävde hämnd för familjen Blum, den tredje novellen i vår novellcirkel. Återigen får vi fundera på rätt och fel. Är det ok att försvara sig med samma mynt? Våld kan aldrig lösa våld men visst kan hämnden kännas ljuv för en stund men snart kommer våra handlingar ifatt oss.

Det som särskilt berörde mig var de vuxnas frånvaro vilket också diskuterades i novellcirkeln. Jag tror det var Annette som uttryckte det så bra: Ville de inte se vad som hände eller förstod de inte? Förstod de men valde att blunda för vad barnen/ungdomarna höll på med?


Här kan du kika in hos övriga novelcirklare
och dagarna går 
Bibliotekskatten
Fru E:s böcker
Enochannanbok
Breakfast Book Club
Henrik Elstad
Lottens bokblogg
Min bokblogg
Cum libris non solus
Café de la Nouvelle


 

24 mars 2013

Kärlek ända in i döden av Unni Drougge...

Kärlek ända in i döden, signerad Unni Drougge,  köpte jag på bokmässan 2011. Det var den första novellfyra jag köpte från Novellix. Alltsedan dess har den blivit liggandes i bokhyllan. Nu blev det istället att jag lyssnade, under bussresan hem från jobbet i fredags, när Unni Drougge själv läser sin novell.

En resa som fylldes av en kärleksaffär som urartade. Vad gick fel och varför tog kärleken slut? De två före detta älskande möts återigen i Italien för att försöka förstå. I återblickar får jag deras kärleksrelation berättad för mig. En kärlekshistoria kantad av kärlek som inte kan hanteras, en plågat, nedbrytande och stundtals brutalt förhållande och på samma gång kärleksfyllt. Det överraskningsmoment som avslutar novellen såg jag inte komma.

Jag fastnade för Unni Drougges språk som tydligt förmedlar känslorna mellan de två älskande med hjälp av slående metaforer.

Omslagsbilden illustrerar tydligt vad som finns mellan boksidorna, cigarettfimpen och den svarta kärleksängeln krossad där under.


Novellvågen i bokbloggarhavet rullar sakta vidare....


Novellcirkel Nathan Englander novell 2...

Systerkullarna är den andra novellen i vår novellcirkel. Två judiska kvinnor och deras familjer står i centrum. Familjerna har bosatt sig på varsin kulle någon mil öster om Jerusalem. Jag får följa Rena och Yehudit. När historien tar sin början 1973 är familjerna de enda judiska familjerna i området. Under många år framåt, till 2011, får jag följa kvinnornas kamp som nybyggare. Nathan Englander använder sig av kvinnornas liv för att berätta om hur bosättningen i området har utvecklats. Skickligt att på så få sidor som novellfomatet erbjuder kunna få med så mycket historia, vilket också novellcirkeln tog upp.

Systerkullarna har för mig varit en ren historielektion och samtalen i novellcirkeln har väglett mig i min egen upplevelse av vad jag har läst. Tankar har tagits upp som gjort att jag verkligen har funderat på vad novellen handlar om. Nathan Englanders sätt att berätta de båda kvinnornas historia för att skildra konflikten på Västbanken har varit lite komplicerad att läsa tycker jag. Men skickligt konstruerad med de två kvinnorna och nedslagen under åren som verktyg. Svårläst på så sätt att mina kunskaper om konflikten mellan Israel och Palestina är alldeles för knapphändiga, trodde jag kunde mera om konflikten. Något som även diskuterades i novellcirkeln när flera av oss uttrycker att de har för lite kunskap om bosättningarna och Israels historia.

Det här är ett alldeles utmärkt sätt att läsa på. Jag har fått flera tips av novellcirkeln på länkar till vidare läsning för att öka på min förståelse för vad som händer. Tack för det!

Jag har nu efter att ha läst flera av novellerna märkt att de är svåra att släppa och jag blir sugen på att läsa dem igen efter att vi har diskuterat novellerna.


Här kan du kika in hos övriga novelcirklare
och dagarna går 
Bibliotekskatten
Fru E:s böcker
Enochannanbok
Breakfast Book Club
Henrik Elstad
Lottens bokblogg
Min bokblogg
Cum libris non solus
Café de la Nouvelle




22 mars 2013

Ännu en novell på färden...

Fredag igen då och här sitter jag på bussen hem och lyssnar på Unni Drougge som läser sin novell om kärlek.



21 mars 2013

Semifinalkänning..

Ikväll blir det lite skralt med läsningen. Sitter bänkad framför tv:n och följer LHC:s kamp om semifinalplatsen. I pausvilan bläddrar jag i dagens finfina post.

Snart är sommaren här!!



20 mars 2013

Novellcirkel Nathan Englander novell 1...

Nathan Englanders novellsamling inleds med novellen Vad vi pratar om när vi pratar om Anne Frank,  samma namn som titeln på hela novellsamlingen. Novellcirkeln är i full gång och vi är ett glatt gäng av bokbloggare som läser och novellpratar.

När jag började läsa den första novellen så visste jag inte vad jag hade framför mig. Det jag först kom att tänka på var att här kommer jag få mig en rejäl historielektion. Två  par träffas efter att inte ha setts på många år. Kvinnorna är judiska väninnor från college. Den ena bor i USA och lever ett sekulariserat liv medan den andra bor i Israel och lever religiöst ortodoxt. Det samtal som förs mellan de två paren blir allt mer utmanande och tankeväckande. Det är välskrivet och det finns ett driv som gör att jag vill vidare. Det finns något under ytan som ligger där som en tickande bomb. När jag läst klart känner jag mig lite sorgsen. Vem kan man egentligen lita på? Kan vi ens lita på våra närmaste? 

Vi började vårt samtal kring första novellen med att Anna frågade vilka ord som först kommer upp när vi läst. Ord som flera av novellcirklarna nämner är utmanade, tankeväckande, sorgligt, förvånande, förvirring...

Tankar som särskilt fastnat hos mig, från vårt samtal, som sätter fingret på kärnan i första novellen är när Anna uttrycker:

"Lojaliteter prövas verkligen i skarpt läge när det handlar om liv eller död. Just det resonemanget i novellen att de förbereder sig för en ny förintelse är så svårt att förnuftsmässigt förstå..."

och när Gittan påpekar:

"Många som var med under förintelsen ville bara glömma...har de kunnat det eller har de kunnat få glömma?"



De kommande två veckorna med ett par dagars mellanrum publicerar vi inlägg om novellerna i tur och ordning. Så håll utkik!

Brombergs 2013 / recensionsexemplar

17 mars 2013

Före John Blund...

Snart är John Blund här men först några sidor till. Det här lovar gott....



Fixar en powerpoint...

En ögonblicksbild från mitt skrivbord denna soliga söndag. Vilken himla tur att jag är svensklärare så jag får hålla på med det jag gillar bäst. Bokprat och läsning. Förbereder just nu en powerpointpresentation om att beskriva texter till morgondagens lektion med mina gymnasietvåor.




Lära sig av Cilla Naumann...

Lära sig av Cilla Naumann är en novell från fina Novellix. Jag lyssnade på den via Storytel i fredags när jag tog bussen hem efter en arbetsvecka på gymnasieskolan där jag jobbar. Under resan hem fick jag mig en och annan tankeställare.

Ulf jobbar som högstadielärare och när Ingrid börjar i klassen förändras Ulf till något han inte kan kontrollera. Ulf tappar helt koncepten och utnyttjar sin makt. Han tål helt enkelt inte Ingrid.

Lära sig är en välskriven text som vi alla kan lära oss något av. Skolans miljö, som är verklighetstroget skildrad,  fungera fint för att gestalta det maktutövande som inte får ske. Men som alltid kan missbrukas så fort det kommer till relationer människor emellan. Kommunikation är viktigast av allt.




15 mars 2013

Dagens färdnovell...

På bussen hem och jag är svindlande fångad av denna novell.



12 mars 2013

Dödsängeln av Lars Rambe...

Kvällen är sen, platsen ett fiskeläge på Skånes östkust, i bakgrunden hörs bruset från havet. En träbåt ligger förtöjd, från kajutan ses skenet från en fotogenlampa, vid kajutans bord sitter en gammal man och läser som i trance, upprepar en ramsa om och om igen.....ett avgrundsvrål kommer ur hans strupe. En händelse kommer få fasansfulla konsekvenser.

Lars Rambes skräcknovell Dödsängeln är välskriven och detaljerad. Miljön är så perfekt beskriven. Jag känner den stickande doften av tång och förnimmer nästan den salta smaken av havsvatten. Jag känner karaktärernas ångest och den svarta natten kryper under mitt skinn. Det räcker att titta på novellens omslagsbild för att ana den skräck jag har mötts av i Dödsängeln.



10 mars 2013

Morgongåvan av Susanne Boll...

Susanne Bolls debutroman Morgongåvan är en spännande och psykologisk berättelse. Nathalie är sångerska i ett soulband och jobbar inom psykvården. Nathalie är vilsen och har svårt att hitta rätt i sitt liv. Hon är lite av en vandringspokal bland männen.

Jonas följs av minnen från en trasig och skadande barndom. Ett barn i en mans kropp som försöker bygga upp en fasad av ett normalt liv.

Nathalies och Jonas vägar korsas i ett fasansfullt crescendo som bara har en utväg, katastrof. Allt går fel.

Det jag uppskattar med Morgongåvan är att det känns så verkligt. Stundtals kryper handlingen in under skinnet och jag ryser och har svårt att lägga ifrån mig boken trots det fasansfull  som händer. Här finns inga hårdkokta poliser som spanar och utreder. Nej här har vi vanlig människor, precis som du och jag, som träder fram och finns till. Till en början är det många trådar som Susanne Boll förser mig med. Jag funderar på hur det ska gå att knyta samman alla lösa ändar. Här finns flera karaktärer som jag undrar vad de har med handlingen att göra. Men handfast vävs en väv och slutet känns verkligt och jag får förklaringar som jag köper fullt ut.

Det jag har med mig efter bokens slut är hur lätt allt kan gå fel. Kärlek, längtan och lust måste hanteras varsamt för att gro på rätt sätt. Ett övergivet barn är skadat för livet om inte vi vuxna tar vårt ansvar och finns till hands på rätt sätt.

Efter att jag har läst novelldebuten Sona och nu Morgongåvan så ser jag ser fram emot nästa bok av Susanne Boll, Det enda rätta, som kommer på Damm förlag i maj.



8 mars 2013

Passar på...

ÄNTLIGEN!!!
Solsken, kort arbetsdag och jag landar på altan med bok, kaffe och kaka.



6 mars 2013

Novellcirkeln drar snart igång...

Det är på gång och anmälningarna till novellcirkeln ramlar nu in. Novellcirkeln där vi ska läsa och samtala på nätet om  Vad vi pratar om när vi pratar om Anne Frank


Här är bokbloggarna som ska samtala om Nathan Englanders novellsamling:

och dagarna går
Bibliotekskatten
Fru E:s böcker
Enochannanbok
Breakfast Book Club


Anna, och dagarna går, fyller på listan efter hand

Ja just det, jag är ju med också

Den 20 mars kommer de första inläggen, så håll utkik

och som inspiration kolla in intervjun med Nathan




Novellsamlingar...

Har lånat några novellsamlingar idag. Hur gör ni? Läser ni alla noveller i sträck i en samling? Eller tar ni dem lite då och då?

5 mars 2013

Vad vi pratar om när vi pratar om Anne Frank - anmälan till novellcirkel

Hej vad det twittrar i kulingfart på bokbloggarhavet, novellvågorna går höga och plötsligt så var jag och Anna med novellcirkel!

Brombergs förlag bjuder in, tillsammans med oss, att läsa och samtala på nätet om Nathan Englanders novellsamling Vad vi pratar om när vi pratar om Anne Frank.

Vad går det då ut på?

Jo, samtalet kring litteratur är så roligt! Genom att använda sociala medier så kan alla som vill vara med och prata om novellerna hänga på oavsett var man bor. Vi tänker att vi samtalar i gemensamma dokument via Gmail. För var och en av de åtta novellerna kommer det att finnas ett dokument att prata i där det tydligt står vilken datum som är sista samtalsdagen. När en novell är färdigdiskuterad publicerar vi tankar om novellen och kanske delar av samtalet på våra bloggar och har vi tur fortsätter samtalet sedan där i kommentarsrutor osv

Man anmäler sig via mail till Anna (anna at joholofsson.se) och i anmälan skriver man namn, blogg och g-mail adress. (Finns att skaffa gratis om man inte har.) OBS! Man måste skicka en g-mailadress och även om man anmält sig på twitter så måste alla maila! Anna öppnar ett dokument redan idag och lägger till er efterhand som ni anmäler er. Första samtalet kommer att vi publicera den 20 mars som är recdag för samlingen. Sedan tänker vi att vi pratar vidare i en ganska rask takt om ca en - två noveller per vecka. Det betyder att vi ägnar ungefär en dryg månad åt de åtta texterna och att alla deltar så mycket som de har lust men... För att det ska bli nätsamtal av så är det ett minimum att man läser, deltar någon gång i varje novellsamtal samt publicerar tankar om novellen och de gemensamma samtalen på sin blogg. Pratar vi på twitter om samlingen så använder vi #englander så att vi hittar varandra.

Förlaget har lovat att sponsra oss med 10 böcker, man kan få boken tillsänd per post eller som e-bok på mejlen. För bok vänder man sig till info@brombergs.se Först till kvarn gäller, i skrivande stund finns tre platser kvar.

- en novellvåg i bokbloggarhavet - 




1 mars 2013

En fredagsskräckis...

Fredagens novell är Dödsängeln signerad Lars Rambe. Jag avnjuter den till eftermiddagskaffet.




Novellvågen rullar in i mars...

Februari 2013 är nu slut och mars tar över med vårsol i sikte. Novellvågen rullar vidare men det har bara blivit två noveller läst under februarimånad för min del, Utan dina andetag av Anna Jansson och Husdjur är inte tillåtna på Pärlan av Caroline L Jensen. Däremot så har inte novellerna varit bort från mina tankar. Jag har laddat läsplattan med några godbitar och de novellsamlingar som jag har tagit sikte på ligger fortfarande och väntar. Jag har även någon novell sedan tidigare att skriva om här på bloggen. Så den som väntar på något gott...



Kika in hos och dagarna går och inspireras av novellvågen i bokbloggarhavet.