21 november 2011

Mannen från Albanien av Magnus Montelius...

Mannen från Albanien är Magnus Montelius debutroman och handlingen tar sin början hösten 1990 när kommunismen och järnridån precis har rämnat i Östeuropa. En man med, ska det visa sig, albanskt pass i fickan faller från Erstaterrassen i Stockholm och allt tyder på att det är självmord.

Tre personer är vid samma tid på olycksplatsen, uteliggaren Sven Emanuel, kriminalinspektör Tilas och journalisten Tobias Meijtens. Alla tre ska på olika sätt dras in i historien i sinom tid. Både Tilas och Meijtens står frågande inför om det verkligen var ett självmord och det enda vittnet som eventuellt kan ha sett något är uteliggaren.

På varsitt håll börjar de nysta i olyckan. Vad som först verkade vara en albansk flykting som begått självmord utvecklas till något helt annat när de albanska myndigheterna förnekar mannens extistens.

Till sin hjälp har Tobias Meijtens kollegan Nathalie Petrini och under deras sökande efter sanningen så flyter det upp händelser och fakta som måste hållas hemligt till varje pris. Fakta som skulle skaka Sverige i grundvalarna och vara komprometterande för både högt uppsatta personer inom svensk politik och för säkerhetspolisen.

Mannen från Albanien är både spännande och välskriven och det finns ett driv i berättelsen. Stundtals är den så faktaspäckad att jag får läsa flera gånger. Magnus Montelius målar upp en skakande bild av hur fakta mörkas med vilseledande information och hur man  formligen går över lik för att dölja sanningen. Framförallt skakande för att det här faktiskt existerar i verkligheten. Jag har fastnat för personen Tobias Meijtens och skulle vilja läsa mer om honom, särskilt gillar jag hans drag av struktur och organisation.

För att inte berätta för mycket kan jag bara säga att historien får ett högst oväntat slut och egentligen finns det ingen direkt koppling till att det ska bli fler böcker om Tobias Meijtens men det vore intressant att se var Magnus Montelius skulle ta vägen med denne min nuvunne vän....


Columbi Publishing 2011 / recensionsexemplar

2 kommentarer:

  1. Bra recension. Här är min artikel om författaren och boken.

    http://bokbaren.com/?p=2025

    SvaraRadera
  2. Ingrid: Tack! Läste din artikel och den ger ytterligare en dimension till läsupplevelsen av boken, intressant att läsa den.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...